НОВИНИ

Съмнения за лекарска грешка: Млад мъж почина преди дни в болницата във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 30.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Във Велико Търново близки на 31-годишен мъж, който преди дни починал от вирусен енцефалит, се събраха на протест пред областната болница тази сутрин. Семейството и приятелите му твърдят, че лекарска грешка е причина за смъртта му.

31-годишният Димитър Маринов е приет в инфекциозното отделение на областната болница във Велико Търново на 12 декември със симптоми на пневмония.

"На петия ден той помоли доктора да се прибере вкъщи за една вечер и да дойде за инжекции на следващия ден. Прилоша му, започна да повръща, да получава замайване в главата, тикове", разказва Силвия Цонева, съпруга на Димитър.

"Чрез Бърза помощ пак го вкарват в същото отделение, пак го лекуват няколко дни, пак го изписват във видимо добро състояние, така го пише в епикризата, пак три часа, пак получава треперения, след това го приемат в реанимация и те го превеждат в принудителна кома", допълва бащата на Димитър Петьо Радев.

По желание на близките на 27 декември в реанимацията е повикан национален консултант, но малко след това Димитър издъхва, а семейството му твърди, че лекарска грешка е причина за фаталния край.

"Ще търсим правосъдие, ще сигнализираме прокуратурата, защото отново млад човек си замина без причина, здраво, право момче, оставя младо семейство с малко детенце. Влиза за една температура, но явно не е обърнато достатъчно внимание", каза Марин Маринов, брат на Димитър.

"Че не можем да върнем братчето ми, не можем, но искаме да обърнат внимание на системата на здравеопазването", посочва и сестра му Теодора.

От ръководството на областната болница заявиха, че няма пропуски в лечението на Димитър, а по случая тече вътрешна проверка.

"Работим с работната диагноза за непосредствена причина за смъртта "масивна белодробна тромбемоблия". Пациентът е лекуван по всички правила на медицината в тези случаи. В реанимация постъпва с вирусен енцефалит. Влошава се рязко и крайно бързо състоянието му. За съжаление в медицина са възможни много неща, на нас много ни се иска да помогнем на всички", обясни д-р Галина Гарева - медицински директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново.

Тепърва се очаква да станат ясни и резултатите от аутопсията на Димитър.

Репортер: Мирела Дончева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да изберем подходящ тоалет за новогодишната нощ?
Как да изберем подходящ тоалет за новогодишната нощ?
Андреев и Топалова се бориха, но отстъпиха в мача на смесени двойки срещу Циципас и Сакари
Андреев и Топалова се бориха, но отстъпиха в мача на смесени двойки срещу Циципас и Сакари