НОВИНИ

Сънародниците ни в Лас Вегас отпразнуваха Великден с пищен фестивал

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 07.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Великден събра сънародниците ни в Лас Вегас на вече традиционния български фестивал. Тази година организаторите от Българо-американската асоциация в Невада решиха да направят събитието малко по-рано на 5 май, за да съвпадне с православния Великден.

Имаше много специални официални гости - както представители на българската страна, като генералния консул в Лос Анджелис Бойко Христов, така и официални гости от местната управа на щата Невада.
Г-жа Елка Русков, почетен консул на България в щата Вашингтон и организатор на турнето на документалната лента за Ваклуш Толев, беше на фестивала заедно с режисьора на филма Николай Василев. "Българската общност там има и още един повод за празник - обичаната от всички певица Йорданка Христова има турне в Америка и ще бъде в Лас Вегас на 15 май, очакваме я с голямо нетърпение."

Фестивалната програма, подготвена от сънародниците ни, беше изключително динамична и интересна. Специален гост беше друга звезда на българската естрада - певицата Кичка Бодурова, която дълги години беше постоянен жител на Лас Вегас, а сега поделя времето си между България и САЩ.

Имаше и гости от Чикаго Константин Маринов, който е ръководител на фолклорен клуб "Верея" и организатор на приключилия преди броени дни голям тридневен фолклорен фестивал там. В Лас Вегас беше и ансамбъл "Българче" от румънския град Винга, област Банат. С тях си партнира нашата фолклорна формация "Жарава".

Много изненади, игри и забавления за децата. В програмата бяха включени също талантливи деца от клубовете по гимнастика, театралната работилничка "Джуджета в чекмеджета" и двете неделни училища в Лас Вегас - Първо българско училище "В. Левски" и Детска академия "Родна реч". Талантливи млади музиканти - българи и американци от различни арт училища, изпълняваха музика от България. Сред тях беше и София Ава Мари - 16-годишна американка. Тя няма българска жилка, но много харесва българския фолклор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Лион се наложи над Лил в сблъсък със седем гола
Олимпик Лион се наложи над Лил в сблъсък със седем гола
Кристъл Палас постигна дубъл над Манчестър Юнайтед този сезон с успех на "Селхърст Парк"
Кристъл Палас постигна дубъл над Манчестър Юнайтед този сезон с успех на "Селхърст Парк"