НОВИНИ

Санкции за кметове, допуснали незаконни сметища в общините и селата

санкции кметове допуснали незаконни сметища общините селата
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 20.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

10 кметове на общини и на по-малки населени места са санкционирани с актове за нарушение заради замърсени терени-съобщават от Русенската екоинспекция. От началото на годината са извършени 86 проверки в трите области Русе, Разград и Силистра, които са открили незаконни сметища.

Контролът е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Сред кметовете, допуснали нарушения на тяхна територия, са управниците на общините Кубрат, Цар Калоян, Исперих, Дулово и Тутракан. От по-малките населени места санкции има и за кметовете на Голямо Враново, Смирненски, Глоджево, Сеново и Ново село. На кмета на с. Ново село пък е издадено писмено предупреждение за неосъществен контрол на дейностите с битови и строителни отпадъци. Наказание ще бъде наложено и на градоначалника на Силистра.

Екоинспекторите са установили, че на замърсените терени са изхвърлени битови и строителни отпадъци. Площите заемали средно от 2 до 5 дка и са на територията на съществувалите преди години селски сметища. В област Силистра са намерени терени със строителни отпадъци от строителството на водния цикъл в града.

В Русенска област „рекордьор“ по замърсени площи е община Ветово. Прави впечатление, че на някои места, където преди са се образували незаконни сметища сега са положени усилия да няма ново замърсяване. Става дума за селата Брестовене и Ясеновец в Разградска област.

Автор: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Пенев награди Валентин Антов с приза за най-добър футболист на последния 31-ви кръг в Първа лига
Димитър Пенев награди Валентин Антов с приза за най-добър футболист на последния 31-ви кръг в Първа лига
Въвеждат се нови изисквания за откритите спортни стрелбища
Въвеждат се нови изисквания за откритите спортни стрелбища