НОВИНИ

Съпредседателят на комисията с Р Северна Македония: Фетишизира се правото на всеки да тълкува както реши историята

глобиха активисти решили окосят тревата община красно село
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 11.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров направи изявление след края на поредното заседание на комисията. Разговорите от 14-ата среща се водиха чрез видеоконферентна връзка на 10 и 11 юни 2021 г.

Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една Съвместна комисия, но от днешната 14-а поред среща започвам да си задавам въпроса дали наистина е така, заяви проф. Ангел Димитров.

Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е разговор, допълни той.

Проф. Илчев: Не бива да разчитаме на промяна в отношенията ни със Северна Македония в близко бъдеще

Проф. Димитров обясни, че на предишното заседание е било предложено да бъде представена примерна структура как би могъл да изглежда един исторически урок.

За наша голяма изненада близо 2 месеца след тази среща, нашите колеги предложиха нещо не просто изненадващо, а напълно чуждо на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в дидактичния, образователен смисъл, обясни професорът.

Това е съвършено различно от политическото разбиране на нашите колеги, че имат право на прочит както те желаят на миналото. Това е един манифест на желанието да се промени каквото и да било, допълни той.

Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата, каза още проф. Димитров.

Предходното заседание на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония през април също завърши без резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правилата на Евро 2020, за които може би не подозирате
Правилата на Евро 2020, за които може би не подозирате
Лицензите на Левски и Черно море под финансов мониторинг
Лицензите на Левски и Черно море под финансов мониторинг