НОВИНИ

Сарафов и американски юристи обсъдиха как магистратите ни да имат възможност за антикорупционно обучение

Сарафов и американски юристи обсъдиха как магистратите ни да имат възможност за антикорупционно обучение
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 12.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Възможността за антикорупционно обучение на български прокурори, следователи и служители на финансовото разузнаване обсъди на работна среща и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с американските юристи д-р Кевин Карол и д-р Реми Гербей. Това съобщиха от държавното обвинение.

В срещата в Съдебната палата в София участваха още заместник-главният прокурор Елена Каракашева, председателят на Висшия адвокатски съвет и заместник-председател на Арбитражния съд при БТПП д-р Ивайло Дерменджиев и Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Сарафов подчерта необходимостта от увеличаване капацитета на българските институции в борбата с трансграничната престъпност във финансовата сфера. В тази връзка бе обсъдена възможността американските експерти да проведат обучение на български магистрати и представители на специалните служби за механизмите за проследяване на финансовите активи, антикорупция, налагането на санкции, противодействието на прането на пари и осъществяването на скрининг на чуждестранни инвестиции.

"Случва се, рядко, трудно е, но може да се направи"- така вчера отговори д-р Кевин Карол на въпрос от журналисти дали хора могат да бъдат заличавани от списъка „Магнитски“. Според него обикновено такива хора трябва да предоставят доста информация на правителството на САЩ за дейностите им, които са привлекли подозрения.

Двамата експерти участваха в Международната конференция „Транснационални инвестиции в един променящ се свят: санкции, скрининг и разрешаване на спорове", организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Събитието има за цел да бъде успешна част от усилията на БТПП за по-бързото развитие на стремежа на България да привлича инвеститори не само от Европейския съюз, но и извън него. То е свързано и с усилията за насърчаване на положителните процеси в арбитражното производство и все по-устойчивото взаимодействие между съда и арбитража за усъвършенстване на правосъдната система и спазване върховенството на закона, отбелязаха тогава организаторите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн: Представихме по достоен начин България на Олимпийските игри в Париж
Боряна Калейн: Представихме по достоен начин България на Олимпийските игри в Париж