НОВИНИ

Сърбия се окичи с бронза в Париж

"Плавите" не се дадоха на Германия в спора за третото място, Никола Йокич с историческо постижение

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
14:00, 10.08.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Сърбия се окичи с бронза в Париж
Снимка: FIBA
Слушай новината

Националният отбор на Сърбия се пребори за бронза на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Баскетболистите на Светислав Пешич пречупиха Германия с 93:83 в мача за третото място във френската столица. В зала "Берси" сърбите влязоха в обувките на лидери още в началото и до финалната сирена осуетиха всички опити за шурм на състава, воден от Гордън Хърбърт. Така "орлите" взеха реванш от своите съперници за миналата година, когато загубиха на финала на световното първенство.

Това е първо бронзово отличие в историята на "плавите" от най-големия спортен форум, откакто станаха самостоятелна държава. От своя страна германците за първи път се наредиха на четвъртата позиция на олимпийски игри. Освен това за Хърбърт това бе последен мач начело на Бундестима.

Никола Йокич и Филип Петрушев бяха в основата на силното начало за символичните гости. Въпреки че Денис Шрьдер често наказваше сръбската защита, Василие Мицич, Йокич и Петрушев бяха достатъчно ефективни, за да изстрелят „плавите“ с 9 точки след 10 минути игра.

Богдан Богданович, Йокич и Мицич направиха така, че „орлите“ да надградят своето представяне във втората част и преднината им да прехвърли двуцифрените изражения. Франц Вгнер, Йоханес Тийман и Обст се опитаха да дадат искра на символичните домакини, но силното включване от пейката на Ваня Маринкович бе достатъчно за сърбите да се приберат в съблекалнята при 46:38 в тяхна полза.

Западните ни съседи поставиха силно начало и на второто полувреме, когато отговорността бе разпределена между Алекса Аврамович, Петрушев, Йокич и Богданович. Силите на германците за обрат започнаха да свършват, а проблясъците на братята Вагнер и Бонга не промениха особено тяхната ситуация, което помогна на Василие Мицич да изведе сърбите с 9 точки в края на предпоследния период.

Историята от първите три части се повтори и в началото на последната, тъй като „плавите“ отново направиха крачка към двуцифрената преднина, изкована от Йокич, Богданович и Аврамович. Актуалните световни шампиони направиха пореден опит да се върнат в играта чрез Мориц Вагнер, Шрьодер и Тийман, но „орлите“ нямаха спиране и до края на мача не допуснаха срив, за да удържат победата.

Никола Йокич и Василие Мицич вдъхновиха западните ни съседи с по 19 точки, като първият остави на сметката си трибъл-дабъл от 12 точки и 11 асистенции, с което записа петото подобно постижение на най-големия спортен форум. Богдан Богданович наниза 16 точки, Алекса Аврамович регистрира 13 и 5 овладени под двата ринга топки, Филип Петрушев отбеляза 11.

Франц Вагнер отвърна за Бундестима с 18 точки и 9 борби. Мориц Вагнер реализира 16, Денис Шрьодер записа 13 и и 6 аситенции, Йоханес Тийман завърши с 11 и 6 овладени под двата ринга топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева не успя да се класира за финала на сингъл на турнира на клей в Куршумлийска баня
Росица Денчева не успя да се класира за финала на сингъл на турнира на клей в Куршумлийска баня
Саркофагът, открит на плажа край Варна, е автентичен
Саркофагът, открит на плажа край Варна, е автентичен