НОВИНИ

Сърбия се позабавлява с Пуерто Рико за първа победа в Париж

Сърбите не срещнаха съпротива от своите съперници и са крачка по-близо до Топ 8

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:10, 31.07.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Световен баскетбол
пуерто рико сърбия баскетбол
Снимка: FIBA
Слушай новината

Сръбският национален отбор се поздрави с първи успех на олимпийския турнир за мъже на Игрите в Париж. Баскетболистите на Светислав Пешич изнесоха открит урок на Пуерто Рико след 107:66 в мач от втория кръг в група C. На закрития стадион "Пиер Мороа" в Лил сърбите лишиха двубоя от интрига още през първото полувреме, докато във второто допълнително се развилняха, за да съхранят надежди за продължаване на четвъртфиналите и да нанесат второ последователно поражение на играчите на Нелсън Колон във френската столица.

Делегат на срещата бе Сандра Велчева-Хънт. "Плавите" имат на сметката си победа и загуба, като се придвижиха до първото място във временното класиране, а пуерториканците разполагат с две поражения и шансовете им за следващата фаза се намаляха до минимум, смъквайки се до третата позиция. Следващият мач за "орлите" ще бъде на 3 август (събота), когато ще преследват победа и срещу Южен Судан. От своя страна островитяните ще имат тежката задача да играят с фаворита за златото - САЩ.

Рецитал на Филип Петрушев даде тон на сърбите да погледнат смело към двуцифрената преднина още на старта. Символичните домакини трудно намираха подобаващ отговор, а „плавите“ се постараха да продължат в същия дух и да се откъснат с 12 точки след 10 минути игра.

Две бързи тройки на Кристофър Ортиз позволиха на пуерториканците да се надяват на по-силно представяне в началото на втория период. Тези планове обаче бяха развалени от Богдан Богданович, Никола Милутинов, Василие Мицич и Никола Йокич, които си свършиха работата и направиха така, че сърбите да се изстрелят на голямата почивка при 52:35.

Символичните гости не намалиха оборотите и при подновяването на играта, когато двуцифрената разлика в тяхна полза остана на дневен ред с помощта н Алекса Аврамович, Петрушев и Боданович. Впоследствие Никола Йович и Йокич поеха диригентската палка, с което обезличиха допълнително пуерториканската защита и изведох западните ни съседи с 28 точки в края на предпоследния период. Във финалната десетка европейците продължиха да се забавляват и до края узакониха ценния си успех.

Филип Петрушев поведе листата на реализаторите за сърбите с 15 точки, допълнени от 9 борби. Никола Йокич остана на крачка от трипъл-дабъл, отчитайки се с 14, 15 овладени под двата ринга топки и 9 асистенции. Богдан Богданович и Василие Мицич нанизаха по 13 точки, като вторият приключи и със 7 завършващи подавания. Алекса Аврамович завърши с 12, Никола Милутинов записа 11 и 9 борби, Никола Йович има 10 точки.

Кристофър Ортиз бе над всички за пуерториканците с 19 точки, 6 борби и 4 тройки. Исмаел Ромеро остана с 10 и 5 овладени под двата ринга топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кючюк към Пеевски: ДПС не може да е лична собственост
Кючюк към Пеевски: ДПС не може да е лична собственост
Украйна бе подложена на масирана руска атака с дронове
Украйна бе подложена на масирана руска атака с дронове