НОВИНИ

Със Заупокойна панихида бе почетена паметта на загиналите български воини

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:53, 06.11.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Заупокойна панихида по повод Голяма задушница беше отслужена и във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На днешния ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на дълга си в мирно време.

Ритуалът започна в 11.00 часа. Заупокойната молитва бе отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп:

"Бог да прости всички български войни, паднали по бойните полета за свободата на нашата вяра и отечество. Нека помним винаги техния подвиг, да си спомняме за тяхното мъжество и доблест и достойно да вървим по техния друм, по техния пример", каза епископ Поликарп.

На церемонията присъстваше президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев, както и министърът на отбраната, и висши военни, които поставиха венци и цветя.

"Почитаме скъпите ни покойници и загиналите в редовете на българската армия. Днес е ден на християнската любов и смирението. Димчо Дебелянов има един стих: "мъртвият не ни е враг". Единението означава да спрем да делим мъртвите на свои и на чужди, да разберем, че всички жертви заслужават почит, че човешките чувства на всеки един заслужават уважение. Тук съм, за да отдам почит към воините, дали живота си за България. Християнската любов е по-силна от смъртта", заяви президентът Румен Радев.

Ритуалът в памет на загиналите се 1924 г. По традиция на този ден представители на Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище и пред офицерските паметници пред църквата "Свети Георги" в Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо не се ваксинират хората в малките населени места?
Защо не се ваксинират хората в малките населени места?
Арсенал дава 80 милиона за головата машина на Фиорентина
Арсенал дава 80 милиона за головата машина на Фиорентина