НОВИНИ

Възход на винопроизводството в Китай

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:43, 06.11.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пандемията има неочакван ефект върху консумацията на вино в Китай. Заради ограниченията все повече китайци преоткриват местните производители, които, на свой ред, отбелязват истински възход през последните години.

В северозападния китайски регион Нинксия събират последната реколта грозде. За 33-годишния независим винопроизводител Ян Дай това е пета година. Завършил е колеж в Сидни, а след това десет години се е занимавал с продажби на вино. Днес целта му е да търси различни сортове, за да произведе вино, което да е емблема на родината му.

"Китай е голям. Искам да изследвам тероара и да покажа какви са вкусовете на различните региони", коментира винопроизводителят Ян Дай.

Винопроизводителят експериментира, но стремежът му е процесите да са по възможност на ръка. От първата реколта 2018 - 2019 г. Ян Дай продава 5000 бутилки, през 2020 г. - 20 000, а тази очакванията са продажбите да надхвърлят 30 000 бутилки.

"За 20 - 30 години можем да направим интересни вина от сортове, които се отглеждат на тази земя и Китай да се нареди до най-добрите винопроизводители", заяви Ян Дай.

Виноиндустрията в Китай е силно повлияна от Франция, тъй като през 80-те много французи инвестират в азиатската страна. Подемът за китайското вино започва след 2000 г. Китай е шестият най-голям вино пазар в света, като прогнозите са, че до 2023 г. продажбите ще достигнат до 18 милиарда долара. Китайските производители имат имиджов проблем, защото дори местните консуматори изпитват съмнения за качеството на виното, но тенденцията е на път да се обърне.

"Повече хора пият вино в Китай и все повече искат да знаят за виното. Някои са любопитни какво вино се прави в страната, а за други причината е, че COVID ограничи пътуванията и се увеличи интересът към местните винарни", посочва Фонги Уокър, вино обучител.

А иначе в Китай се пие основно червено вино, а най-предпочитаният сорт е Каберне Совиньон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съперник на Лудогорец в Лига Европа заплашен с изхвърляне от турнира
Съперник на Лудогорец в Лига Европа заплашен с изхвърляне от турнира
Конгресът на САЩ одобри инфраструктурен план за над 1 трилион долара
Конгресът на САЩ одобри инфраструктурен план за над 1 трилион долара