НОВИНИ

Сашо Везенков: Балкан ще доиграе серията срещу Левски

сашо везенков балкан доиграе серията левски
Снимка: БК Балкан (Ботевград)
bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 26.05.2022
Чете се за: 07:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Балкан (Ботевград) ще доиграе полуфиналната серия срещу Левски (София) от полуфиналите на Националната баскетбола лига. Това обяви генералният мениджър на клуба Сашо Везенков на пресконференция в Ботевград.

Първоначално от Българската федерация по баскетбол лишиха "сините" от възможността да защитят трофея си от миналата година, след като бяха принудително отстранени от надпреварата заради неплатена такса от 490 лв. за картотеката на национала Йордан Минчев.

В последствие Арбитражната комисия към БФ Баскетбол отмени наказанието на Левски, тъй като картотеката на Минчев е била валидна.

"Тази пресконференция не е дали да се играят мачовете и против Левски. Забравете, че някой от нас ще става председател на федерацията и ще запорира сметките, имаме претенции към решението. Левски има техните възражения, ние нашите. Ще играем мачовете, но имаме някои запитвания. Не търсим интрига или конфронтация с Левски. Това не го коментирам. Искаме обяснения по решенията", заяви Везенков.

"На мен ми прави впечатление, че последните скандали в българския баскетбол са непрекъснато свързвани с Константин Папазов. Аз съм го слушал да казва, че той управлява баскетбола, че 75% от баскетбола е той. Останах много учуден, когато ние бяхме в Белград, а следобед той ми звъни: “Говорих с кмета. Разрешението ми е в джоба”. Аз му казах да не ме занимава с глупости. На Евролига съм, никога не ми е минавало през ума, че Георги Глушков и Елеонора Рангелова могат да вземат такова решение - да анулират дадени срещи. Представете си гафът какъв е", каза главният мениджър на Балкан.

"Нашата федерация за първи път прояви някакво мъжество - Глушков и Нора най-вече, с нейното участие и присъствие като член на юридическата комисия на ФИБА, както и Сандра Велчева, която е картотекирала Йордан Минчев. За мен това е изненада. Без наше участие, защото ние не знаехме за какво става въпрос. Следващото учудване - той е намерил някаква точка, в която върви и казва, че ще спечели. Учудващото в този момент - ще се кандидатира за президент на федерацията. Ще блокира сметките на федерацията и ще ги съди за пропуснати ползи. Георги Глушков, едно от най-големите имена в българския баскетбол, за пореден път започна да казва: “Ама той ще спечели”. Откъде ще спечели? В Арбитражната комисия, която е избрана от него? Нали разбирате, че аз не познавам Камен Каменов и Петър Петров? Те не са спортни юристи. В този момент ние не знаем за какво става въпрос. Ние за първи път не сме запознати и не знаем защо Минчев не е получил LOC", добави Везенков.

"Вината е на Левски и федерацията. Във всяка една федерация има човек, който отговаря за трансферите. Той натиска едно копче - няма клуб-клуб, има федерация-федерация. Моето учудване е, че проявеното мъжество от Георги Глушков за една седмица приключи. Ние с г-н Гавалюгов не искаме да ставаме президенти на БФБ, но искаме да се борим с някой при равен старт. Ние, Самоков, Плевен, всички. Българският баскетбол има нужда от Левски, има нужда от Балкан, от Спартак (Плевен), от Черноморец и от всички отбори. Играчите на Левски са аматьори. Не един, не два, а 12 аматьора. Позволява го законът, пак е някаква вратичка, за да може да ги картотекираме. Те са аматьори, някой пропусна да картотекира Данчо Минчев", каза още той.

Ние не искаме да печелим служебно. Не виждам къде е вината на Сандра, но вината на Глушков и Нора е видна. Те трябва да отговарят на нас и на всички отбори. Вие го познавате Георги Глушков, аз го познавам по-добре от всички вас. Глушков е човек, който няма да вземе решение, ако ще и потоп навън да стане. Как така излезе и ни присъди 3-0? При наличието на член на юридическата комисия на ФИБА. И след това започнахме с Тити Папазов - той е артист, сцената му е на Бродуей и Болшой театър. Не е за Сатиричния театър, тя е тясна за него тази сцена. Той е много по-голям. В "Зад Канала" може също да играе. Ние не сме за подигравка. Той има енергията да не спи, да ходи и така нататък", сподели още Везенков.

На пресконференцията присъства и кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

"Казусът със служебните загуби в полуфиналната серия с Левски, наложени от мениджъра на НБЛ, е прецедент в българския баскетбол, а и в европейския такъв. Тук не искам да коментираме чия е вината, но тя е факт. По-голямата изненада и абсурд идва, че един гаф всъщност е умножен с втори сериозен гаф и абсурд, а това е решението на Арбитражната комисия. Тя е превишила своите правомощия. АК е помощен орган на БФБ и трябва да разглежда само казуси, съобразявайки се с приложимата наредба и нормативните документи на БФБ. Не могат да правят препратки към други закони и така нататък. Ако считат, че има някакво противоречие, само българският съд може да отмени някакъв акт от по-нисша правна степен.

Ние изразяваме готовност да играем полуфиналните серии с Левски, макар да е очевидно за всички, че в първите три мача е допуснато сериозно нарушение на правилата на НБЛ с участието на нередовен състезател. Международната федерация е сезирана за този сериозен гаф и очакваме тя да се произнесе. Ние не търсим някой да бъде потърпевш и наказан, а веднъж завинаги да се види, че има някакви правила, които всички спазваме, и когато е допуснато някакво нарушение, трябва да се понесат съответните отговорности от всички замесени лица. В този случай това са БФБ и Левски", заяви Гавалюгов.

В полуфиналната серия от НБЛ, Балкан води на Левски с 2-1 победи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев да оглави нов орган за националната сигурност, предвижда законопроект
Асен Василев да оглави нов орган за националната сигурност, предвижда законопроект
Антикризисни мерки в Германия: 9 евро на месец за пътуване в обществения транспорт
Антикризисни мерки в Германия: 9 евро на месец за пътуване в обществения транспорт