САЩ искат задължителен тест за COVID-19 за пристигащите със самолет

от БНТ
20:40, 03.12.2021
Чете се за: 02:45 мин.
САЩ
сащ ограничават пътуванията африка заради новия вариант ковид
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

САЩ въвеждат за пристигащите със самолет задължително изискване за отрицателен тест за COVID-19, съобщават от Министерството на външните работи.

Считано от 6 декември 2021 г., всички граждани, независимо от ваксинационния им статус, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията отрицателен резултат от NAA тест (вкл. PCR) или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета.

По информация на посолството ни във Вашингтон, освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст, както и гражданите, преболедували COVID-19 през последните 90 дни. Преболедуването е необходимо да се докаже едновременно с представяне на два документа:

  • положителен резултат от тест за COVID-19, направен до 90 дни преди пътуването;

  • документ за излекуване от медицинско заведение или от лекар с дата и подпис.

Друго изискване към пристигащите с въздушен транспорт в САЩ е да попълнят и представят форма по образец, която е достъпна ТУК.

От МВнР припомнят, че гражданите, пристигащи по въздух в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията и доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина или одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.

Подробности за мерките при влизане в САЩ може да намерите на официалния сайт на МВнР в рубриката "Коронавирусът – как да пътуваме", както и ТУК.

При нужда от съдействие българските граждани в САЩ могат да се обръщат към посолството на Република България във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770; генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606; генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера: +1 312 867 1904, +1 312 752 0661; генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер: +1 212 935 4646.

Сигнали може да се подават и чрез имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Щатите:

  • Embassy.Washington@mfa.bg, Consulate.Chicago@mfa.bg,
  • Consulate.LosAngeles@mfa.bg, Consulate.NewYork@mfa.bg.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изследваните контактни лица на починалото от менингит дете са здрави
Изследваните контактни лица на починалото от менингит дете са здрави
Има ли Лили Иванова пъклени планове - отговорът тази неделя по БНТ
Има ли Лили Иванова пъклени планове - отговорът тази неделя по БНТ