НОВИНИ

САЩ освободиха 50 милиона барела петрол от резерва си

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:04, 24.11.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

САЩ освободиха 50 милиона барела петрол от стратегическия си резерв. Целта е да се намалят цените на горивата. Действията на Вашингтон са в координация с други страни, които са големи потребители на енергия.

Решението на администрацията на президента Джо Байдън e насочено към световните енергийни пазари, но цели да подпомогне и американците преди Деня на благодарността и големите пътуванията за празниците на фона на покачващите се цени на горивата.

"Днес обявявам най-мащабното отблокиране от американския стратегически петролен резерв, за да подпомогнем доставките, в момент когато се възстановяваме от пандемията. И други нации ще допринесат за решението. Индия, Япония, Република Корея и Обединеното кралство се съгласиха да освободят допълнително петрол от своите резерви. Китай също. Общите ни действия ще позволят да се справим с липсата на доставки и ще успокоят цените", заяви Джо Байдън.

Засега Великобритания потвърди, че пуска от запасите 1,5 милиона барела, а Индия - 5 милиона барела. Обемите от останалите държави все още не са известни.

Петролният резерв на САЩ възлиза на 620 милиона барела. Освобождаването на 50 милиона от тях е символично, тъй като количеството е достатъчно да задоволи нуждите на американския пазар за два-три дни.

Вероятно се цели психологически ефект - едновременно върху страните производителки на петрол, като Саудитска Арабия, и общественото мнение в САЩ.

Пускането на пазара на количества от резерва ще започне от средата на декември.

Някои експерти обаче са скептични, че решението е временно и няма да доведе до устойчиво понижаване и стабилизиране на цените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастните хора от дома в село Рояк имат нужда от вещи първа необходимост
Възрастните хора от дома в село Рояк имат нужда от вещи първа необходимост
Остава затворен участъкът на АМ "Струма" в посока Дупница
Остава затворен участъкът на АМ "Струма" в посока Дупница