НОВИНИ

САЩ разплака сърцата Франция и прибави нова олимпийска титла към своята колекция

Французите дадоха всичко от себе си, но американците отново стъпиха на върха

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
00:20, 11.08.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
франция сащ баскетбол
Снимка: FIBA
Слушай новината

Националният отбор на САЩ затвърди своята доминация на олимпийския турнир за мъже на Игрите в Париж и отново ликува с титлата. Действащите олимпийски шампиони разбиха сърцата на Франция с 98:87 на финала, изигран в зала "Берси". Французите дадоха всичко от себе си и до финалната сирена не се отказаха от мисълта за победа, но арсеналът в селекцията на Стив Кър бе достатъчен да разбие сърцата на домакините на игрите. Въпреки че съставът на Венсан Коле предложи битка пред собствена публика, американците бяха безпощадни в ключовите моменти, особено във финалните акорди, за да триумфират срещу европейците на втори последователен финал на най-големия спортен форум.

По този начин американците завоюваха пето поредно олимпийско и общо 17-то злато в своята история. От своя страна французите се поздравиха с четвърто сребро от олимпийски игри.

Откриващите минути се превърнаха в украшение, а двата отбора рядко обръщаха внимание на защитата. Девин Букър носеше гостите на плещите си в офанзивен план, докато от другата страна Виктор Уембаняма бе главната атракция. Светкавичното влизане от пейката на Антъни Едуардс и затягането на защитата промениха до известна степен облика на американците, които намериха пътя към аванс от 5 точки в края на встъпителния период.

Шоуто продължи да властва на паркета и в началото на следващата десетка, като и от двете страни се опитваха да ограничат нападението на своя съперник. Величието на Леброн Джеймс влезе в действие и „янките“ установиха по-сериозен контрол върху събитията на паркета. Гершон Ябуселе направи опит да запали искрата за французите, но офанзивият арсенал на Букър излезе на сцената и „янките“ продължиха с господството си, за да се оттеглят в съблекалнята при 49:41.

Огневата мощ на Щатите започна да става все по-заплашителна в хода на третата част, тъй като Стеф Къри и Джоел Ембийд им предоставиха възможност да покачване на двуцифрена преднина. Уембаняма и Ябуселе бяха единствените, които даваха криле на „петлите“. Еван Фурние последва примера им за кратко, но Джеймс и Едуардс тласнаха американския тим с 6-точкков актив след 30 минути игрово време.

Откриващите моменти на заключителната четвърт преминаха по вкуса на „янките“, които отново си върнаха усещането за двуцифрена преднина, изкована от далечните снаряди на Кевин Дюрант и Джру Холидей. Нов прилив на енергия, дело на Нандо де Коло, Ябуселе и Уембаняма, както и адските усилия в защита, върнаха надеждите на европейците, че са способни на обрат. В този момент Къри заби пирон във френския ковчег с ключова тройка, a впоследствие повтори упражнението с още два светкавични снаряда при по-малко от 2 минути, оставащи на часовника, за да сложи окончателен край на интригата.

Стеф Къри изнесе лекция на френската защита и открадна шоуто за американците, отчитайки се с 24 точки, 5 асистенции и 8 точни шута отвъд дъгата. Девин Букър (6 овладени под двата ринга топки) и Кевин Дюрант се разписаха с по 15 точки, Леброн Джеймс се прибра в съблекалнята с 14, 6 овладени под двата коша топки и 10 завършващи подавания.

Виктор Уембаняма блесна за "петлите" с 26 точки и 7 борби. Гершон Ябуселе наниза 20 точки, Нандо де Коло финишира с 12.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иранец спечели олимпийската титла в категория над 80 кг в таекуондото
Иранец спечели олимпийската титла в категория над 80 кг в таекуондото
Григор Димитров пропусна три мачбола и отпадна в Монреал
Григор Димитров пропусна три мачбола и отпадна в Монреал