НОВИНИ

САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:18, 10.05.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати ще предоставят още 1 милиард и 200 милиона долара дългосрочна военна помощ на Украйна за нейната противовъздушна отбрана.

Пентагонът заяви, че ще финансира изпращането на боеприпаси и дронове за противовъздушна отбрана и ще предостави оборудване, което да помогне да бъдат модифицирани западните противовъздушни пускови установки, ракети и радари, така че те да могат да се използват с украинските системи.

Ще бъдат закупени също артилерийски снаряди, боеприпаси за гаубици, ще бъде оказана и помощ при сателитното заснемане, като ще бъдат отпуснати и средства за текущата поддръжка и осигуряване на резервни части за различни системи.

На среща във Вашингтон първите дипломати на Великобритания и на Съединените щати - Джеймс Клевърли и Антъни Блинкен обещаха, че двете държави ще продължат стратегическата подкрепа за Украйна до успешното приключване на войната с Русия.

"Има нов пакет за военна помощ. Общата му стойност е 1 милиард и 200 милиона долара. Артилерия, отбрана срещу терористичните ракети и дронове и други оръжия за засилване на отбраната ни. Благодаря на президента Байдън, на Конгреса и на всяко американско семейство за тяхната непоклатима подкрепа", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно висока избирателна активност на турските граждани в чужбина
Рекордно висока избирателна активност на турските граждани в чужбина
От ГЕРБ-СДС обявяват кандидата си за премиер
От ГЕРБ-СДС обявяват кандидата си за премиер