НОВИНИ

Същественото затопляне идва със сахарски прах

същественото затопляне идва сахарски прах
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 22.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Очакваното съществено затопляне тази седмица е в комбинация с пренос на сахарски прах над Балканите. Дори и в момента, ако се намирате в Западна България и погледнете небето, ще видите, че то не е точно синьо, а сякаш има пелена - причината е именно сахарският прах, който вече достигна до западната ни граница.

След слънчевото начало на днешния вторник, след обяд на отделни места ще превали и прегърми. Ще има и условия за градушки. Ще се затопли още и максималните температури ще са между 31° и 36°, а утре ще са с дори градус-два по-високи. Ще бъде предимно слънчево, около и след обяд отново ще се развие купеста облачност и на места в Източна България и планинските райони ще превали краткотраен дъжд.

По морския бряг ще е малко по-прохладно, с температури между 26 и 29°. Температурата на морската вода е 21 - 22°. Около и след обяд и там на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, след обяд ще е от изток-югоизток.

Следобедни превалявания ще има и на отделни места в планините, но като цяло и там ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен до силен северозападен вятър.

Все по-високи температури не само у нас, навсякъде на Балканите, където утре също ще е предимно слънчево, със следобедни превалявания и гръмотевици в планинските и източните райони от полуострова. Температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка Гърция вече е 23 - 24°.

Слънчево, а в много райони и горещо, ще бъде и на Апенините, и в Източна Европа. Съществено по-хладно и предимно облачно ще бъде в Западна и Централна Европа, в много райони с валежи от дъжд, по-значителни във Франция.

У нас през следващите дни ще бъде предимно слънчево, с вероятност за следобедни превалявания в четвъртък, в североизточните райони. Ще бъде все по-горещо с температури над 35°. В събота отново ще има условия за интензивни валежи и гръмотевици, главно в планинските райони на Западна България, а в неделя - на повече места, в цялата страна. Очаква се и слабо захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочни избори: Лидерските битки в 3 МИР - Варна
Предсрочни избори: Лидерските битки в 3 МИР - Варна
Летящо такси демонстрираха в Париж
Летящо такси демонстрираха в Париж