НОВИНИ

Състезателите по бадминтон целят достойно представяне в Париж

Стефани Стоева, Габриела Стоева и Калояна Налбантова ще представят България на Олимпийските игри

Володя Златев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:35, 19.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските състезатели и ръководството на Българската федерация по бадминтон (БФБ) са си поставили за цел достойно представяне на предстоящите Олимпийски игри в Париж, които започват след седмица.

Страната ще бъде представена от трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева, както и от младата надежда Калояна Налбантова.

"Броени часове сме преди Олимпийските игри в Париж. БФБ за поредна година, от Игрите в Барселона, класира на девет поредни Олимпийски игри състезатели. Класирахме звездите на българския бадминтон Стефани Стоева и Габриела Стоева и младата надежда Калояна Налбантова. Това класиране нямаше да бъде възможно без сплотения екип от треньори, които направиха класирането възможно", каза президентът на централата Володя Златев на пресконференция.

Главният треньор на националния отбор Петя Неделчева каза, че е доволна от подготовката на трите състезателки. За нея това ще бъдат първи Олимпийски игри като треньор след три като състезател - Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012.

"Подготовката, която проведохме последните два месеца беше изцяло насочена за Олимпийските игри. Сестрите изиграха два турнири, останалото бяха изцяло лагери. Калояна не е участвала на турнири, а имаше само лагери. Момичетата са здрави и се надяваме на едно достойно представяне. На 27 юли се надяваме на един добър старт и да следваме целите, които сме си поставили", заяви Неделчева.

Основната цел, която са си поставили Стефани и Габриела Стоева, е излизане от групите. В Париж те ще участват на трета олимпиада след Рио 2016 и Токио 2020.

"За нас тази квалификация и достигането до Oлимпийските игри беше много тежко, защото имахме много турнири. Конкурентите ни са от Азия и са много силни. Благодарна съм за Петя Неделчева за комуникация и екипа, за да се сплотим със сестра ми и да намерим отново обща цел, както и на федерацията за подкрепата", заяви Стефани Стоева.

"Щастливи сме, че отново се класиране на Oлимпийски игри. Целта ни отново е излизане от групите, защото на миналите Олимпийски игри бяхме на две точки от излизане, но не успяхме и още ме боли. Познаваме съперници си, играли сме с тях и сме го побеждавали. Надяваме се на едно добро представяне и излизане от групите", добави Габриела Стоева.

Калояна Налбантова ще дебютира на Олимпийски игри във френската столица.

"Вълнувам се, тъй като е най-големият форум, на който ще играя. Срещу световната №1 се надявам на добра игра и се надявам да запиша една победа в групата. В началото дори не успях да повярвам, че съм се класирала и чак като мина една седмица започнах да го осъзнавам", каза тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима души, включително командири от Хизбула, бяха убити при израелски въздушни удари в Ливан
Петима души, включително командири от Хизбула, бяха убити при израелски въздушни удари в Ливан
Обстановката в Ямболско остава сложна, огънят почти е стигнал до българо-турската граница
Обстановката в Ямболско остава сложна, огънят почти е стигнал до българо-турската граница