НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН с резолюция срещу атаките на йеменските хути

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:08, 11.01.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за сигурността на мореплаването в Червено море, след атаките на йеменските бунтовници - хути срещу кораби в региона.

Резолюцията е изработена от Съединените щати и Япония и беше приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се" - Алжир, Китай, Мозамбик и Русия.

По-рано Съединените щати и Великобритания дадоха знак, че може да предприемат военни действия срещу хутите, след като беше предотвратена най-масираната атака, организирана от тях в Червено море. Свалени са били 21 дрона и ракети на групировката, подкрепяна от Иран.

Хутите обявиха, че са обстрелвали американски кораб в отговор на убийството на бунтовници при нападение със скоростни катери срещу контейнеровоз миналия месец. От 19 ноември йеменските бунтовници са осъществили 26 нападения срещу търговски кораби в Червено море.

Хутите твърдят, че атакуват кораби, свързани с Израел, заради конфликта в Газа. От средата на ноември трафикът на контейнеровози през Червено море е намалял със 70 на сто заради нападенията на хутите, отчитат експерти по морски транспорт.

"Резолюцията недвусмислено изисква хутите да преустановят безочливите атаки, които нарушават международното право. В нея се подчертава подкрепата на Съвета за сигурност за правото за свободно корабоплаване на всички държави в Червено море, включително за търговски кораби, преминаващи пред протока Баб ел-Мандеб", каза Линда Томас - Грийнфийлд - постоянен представител на САЩ в ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентската надпревара в САЩ: Крис Кристи се оттегли от битката за републиканската номинация
Президентската надпревара в САЩ: Крис Кристи се оттегли от битката за републиканската номинация
Мария Габриел откри информационен център в Мароко
Мария Габриел откри информационен център в Мароко