НОВИНИ

Съюзът на съдиите за случая с нарязаното момиче: Недопустимо е отношението към съдийката

съдебната реформа предлагат политиците смятат експертите
bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 31.07.2023
Чете се за: 01:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

В своя позиция от Съюза на съдиите заявяват, че гражданският гняв за съдебното решение е напълно разбираем, но допълват, че в такъв момент обясненията на магистратите трудно могат да бъдат чути, защото те говорят на институционален език и не могат да подхождат емоционално.

Според съдиите обществената дускусия по темата се води без да се познават доказателствата по делото. И допълват, че е недопустимо отношението към съдийката, чийто снимки - лични и на дома ѝ - били показани и тя била злепоставена пред обществото.

"С ясното разбиране, че на този етап на ескалация на отприщения граждански гняв и недоволство (напълно разбираеми) е трудно да бъде чут някой, който не може да си позволи да подхожда емоционално, който говори на институционален език (не само защото на това е способен, но защото и иначе не бива) и е посочен като част от генерализирания виновник за общественото безпокойство, предлагаме на вниманието на всички някои разяснения, които се надяваме, че могат да бъдат полезни.
...
Отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията-докладчик също представлява наш общностен провал... защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки, на снимки на нейната къща с посочване на населеното място... Съдията от окръжен съд разглежда всякакви дела ... поради което е неморално да бъде злепоставян...", пише в позицията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има гостуващи фенове на мача Левски – Шкупи в Лигата на конференциите
Няма да има гостуващи фенове на мача Левски – Шкупи в Лигата на конференциите
Важен за Левски бранител е с контузия, пропуска реванша с Шкупи и гостуването на Локо Пловдив
Важен за Левски бранител е с контузия, пропуска реванша с Шкупи и гостуването на Локо Пловдив