НОВИНИ

Съюзниците от НАТО обсъждат допълнителна подкрепа за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:47, 21.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Европа
Слушай новината

Среща на контактната група за Украйна се провежда във военновъздушната база Рамщайн. Основната тема е войната в Украйна и предоставянето на допълнителна помощ за Киев. В разговорите в Германия участват министри на отбраната и високопоставени военни от 54 държави. В заседанието участва и българска делегация, водена от министър на отбраната Димитър Стоянов.

Всички съюзници в НАТО са се съгласили, че Украйна евентуално ще стане член на организацията, но главният въпрос е страната да надделее над Русия. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърди и днес в база Рамщайн тази позиция, която заяви вчера пред украинския президент Зеленски по време на изненадващото си посещение в Киев.

"Основният фокус сега е да се гарантира, че Украйна ще надделее, защото ако Украйна не устои като суверенна, независима държава в Европа, няма смисъл да се обсъжда членството ѝ. Необходимо е да останем единни в подкрепата си за Украйна. И това е основният фокус на днешната среща", каза Йенс Столтенберг.

Американският министър на отбраната Лойд Остин изтъкна, че страните от НАТО са предоставили военна помощ в размер на 55 милиарда долара от началото на руската инвазия, като приносът на САЩ е 35 милиарда долара. И потвърди, че съюзниците ще продължат да подкрепят Украйна, колкото е необходимо.

"На днешната среща на контактната група ще се фокусираме върху три ключови въпроса - въздушна отбрана, боеприпаси и военни средства. Украйна спешно се нуждае от помощта ни, за да защити гражданите си, инфраструктурата и силите си от ракетната заплаха на Русия", каза Лойд Остин.

Въпросът за членството на Украйна в НАТО същевременно предизвика реакции сред висши представители на някои от съюзниците.

В Туитър унгарският премиер Виктор Орбан задава въпроса "Какво?" към публикация на "Политико", в която е изведен цитат на Йенс Столтенберг, че мястото на Украйна е в Пакта.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви пред германската телевизия ZDF, че въпросът за приемането на Украйна в Алианса не може да се обсъжда, докато в страната има конфликт. Според Писториус това е въпрос, който трябва да бъде решен не "от чувство за солидарност", а с "хладен ум и горещо сърце".

В рамките на форума в Рамщайн българският министър на отбраната Димитър Стоянов проведе двустранни срещи с колегите си от Белгия и Полша. Обсъдени са били възможностите за модернизиране на българската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекоатлетът Стелиян Гюзелев е убеден, че ще спечели медал за България от Спешъл Олимпикс в Берлин
Лекоатлетът Стелиян Гюзелев е убеден, че ще спечели медал за България от Спешъл Олимпикс в Берлин
Готов ли е Благоевград да посрещне футболния мач между Пирин и ЦСКА?
Готов ли е Благоевград да посрещне футболния мач между Пирин и ЦСКА?