НОВИНИ

Бойко Борисов: ПП-ДБ да кажат с кого искат да правят правителство

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:56, 21.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов призова лидерите на "ПП-ДБ" да кажат от кого ще търсят подкрепа за втория мандат. Припомни, че вчера на консултациите с държавния глава от "Продължаваме промяната - Демократична България" са потвърдили, че няма да подкрепят кабинет с мандат или участие на ГЕРБ и ако се стигне до втори мандат - ще предложат правителство.

ПП-ДБ след срещата при президента: Няма да подкрепим правителство с първия мандат, но ще бъдем конструктивни

Бойко Борисов настоява ПП- ДБ да назоват поименно на кого разчитат.

"Да кажат - във втория мандат ние очакваме подкрепата на ГЕРБ или не очакваме. Очакваме да ни подкрепи ДПС, ИТН, „Възраждане” или БСП. Да кажат под всички кого разбират", каза Борисов.

Според Борисов, ако няма задкулисие, което да преговаря в момента, отговорът на този въпрос би бил много интересен, защото от него ще стане ясно кой ще прави кворум в парламента и кое ще е мнозинството, което ще защитава работата на министрите и приоритетите.

"От този отговор зависи и следващия - Вариант А - очакваме подкрепа от ГЕРБ. Ами, като очаквате, да седнем тези дни на една лидерска среща и да уточним тази подкрепа в какво се изразява. Ако се изразява в еднократно натискане на копчето - добре. А след това? Представяте ли си - отиват и арестуват Слави Трифонов. И аз седя в нас и чувам даже преди да са казали от пресцентъра на МВР, че вече е арестуван", каза той.

Ако ще е така, ГЕРБ имали вече отговор какъв ще бъде механизмът за контрол. Ако ПП-ДБ очакват подкрепа от други партии, също трябвало да го заявят.

"Тогава ние ще се опитаме в рамките на първия мандат да предложим абсолютно същото, което те предлагат.
Само че рискът при нас е то да мине", каза той.

Затова и ГЕРБ ще кажат какво ще правят след като чуят отговора на ПП-ДБ. В отговор на БНТ дали той и колегите му от ГЕРБ са задали този въпрос, Борисов каза, че всички отговаряли, че в работните групи се разбират добре но:

"На този въпрос не се отговаря. И аз затова го правя публично - да отговорят на техните избиратели. Ако ще търсят подкрепата на ГЕРБ имаме един вид действия, ако ще търсят от всиччки дурги партии, имаме съвсем различни действия", каза той.

Борисов отново изтъкна, че най-добрият вариант за България е управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с уговорените вече законодателни приоритети.

"Ако се изпусне този тайминг, какво ще стане - аз мога да се обзаложа, че референдумът на "Възраждане" за еврото ще мине", каза Борисов.

Така темата щяла да изчезне от общите договорени приоритети, заедно с тази за Шенген лидерът на ГЕРБ призна, заради тежкото състояние на държавата в момента е истински притеснен да предложи кабинет, без да има подкрепата на втората коалиция.

"Редно е тези, които са счупили, народът има счупи-купи една приказка да участват в поправянето. Честно ли е ние сами отново за пореден път да изтеглим цялата отговорност на управление, през това време другите да се упражняват върху нас и да ни говорят за модели. Естествено, че се притеснявам, нито един еврофонд не работи, няма План за възстановяване, изхарчени или депозирани парите за пенсии.
Как да не се притеснявам. И още повече, вместо да съм там и да си понеса с моя опит управлението - ние ще пратим друг премиер, за да им угодим, за да може какво да се случи - хайде стига. Отговорността е на всички - и ние с нашата вина и те с тяхната - айде една година да се смирим, да си измъкнем държавата заедно и после пак да си напомняме каквото искаме", каза той.

Бойко Борисов отново потвърди ,че няма да бъде кандидат за премиер с първия мандат.Имал достатъчно подготвени хора за тази позиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на "Черни връх" и други престъпления
20 години затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на "Черни връх" и други престъпления
Разбиха нелегална фабрика за цигари край Севлиево (СНИМКИ)
Разбиха нелегална фабрика за цигари край Севлиево (СНИМКИ)