НОВИНИ

Вече 4 седмици шофьори на тирове стачкуват на магистрала в Германия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:54, 21.04.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Европа
Слушай новината

ЕП обсъди належащ проблем в транспорта – стачките на шофьори на тирове от трети страни, които се оказват блокирани по пътищата и границите на общността. Често причината са фирмите превозвачи, които не плащат коректно на шофьорите. Вижте един от тези случаи – как 63 тира на полска компания вече 4 седмици стоят на магистрала в Германия.

На магистралата недалеч от град Графенхаузен в Западна Германия 63 тира стоят вече почти 4 седмици с надписи "В стачка сме!". Шофьорите, предимно от Грузия и Узбекистан, са наети от полски превозвач. Коба Кванталиани е грузинец, работи за компанията от 8 месеца и изминава средно на месец 10 000 километра. Решава да се присъедини към протеста, след като заплатите са намалени без предварително предупреждение и без обяснение.

"Намалиха ни заплатите с 400 евро и не ни предупредиха. Това е причината за нашия протест - искаме си парите, с които ни намалиха заплатите", казва Коба Кванталиани - шофьор на тир.

Полският превозвач притежава около 1000 тира. Към протеста на шофьорите се присъединиха и други профсъюзи. Едуин Атема е избран за техен говорител.

"Тези шофьори стачкуват, защото са екплоатирани. Живеят с месеци в камионите си, принуждавани са да подписват документи, които не разбират, незаконно им се намалява заплащането. Нямат идея как им се плаща, работодателят им отказва да им изпрати документи. В общи линии ние сме на място, където се извършва едно социално престъпление", каза Едуин Атема - представител на международен профсъюз.

Коба Кванталиани разказва, че полският превозвач дори отправя заплахи към тях.

"Заплашиха ни, че ако отидем в Полша ще ни задържат. Искаме и гаранции, че никой няма да ни пипа, ако влезем на полска територия", каза Коба Кванталиани - шофьор на тир.

"Компанията собственик е изпратила тук полски гангстери да се опитат да сплашат шофьорите и да си приберат камионите. Накрая и собственикът и гангстретие са арестувани", каза Едуин Атема - представител на международен профсъюз.

Тази атака води до намеса на германската полиция и повдигане на обвинения срещу поляците. След този случай някои шофьори са получили парите си, но протестът продължава, докато не бъдат изплатени всички задължения.

"Този случай показва социалния банкрут на тази индустрия. Шофьори от Узбекистан, Грузия работят в Европа и са експлоатирани. Разказахме в Европейския парламент за техния случай и там не можеха да повярват. Но тези шофьори са само част от десетки хиляди като тях, които са експлоатирани по европейските магистрали", каза Едуин Атема.

Въпреки че има известен напредък в дискусията за заплатите, германски медии съобщиха, че полската транспортна компания е повдигнала обвинения за присвояване срещу шофьорите на камиони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден дефицит от 6.4% в проектобюджета за 2023 г. - вижте параметрите
Рекорден дефицит от 6.4% в проектобюджета за 2023 г. - вижте параметрите
Красимир Каменов - Къро е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол
Красимир Каменов - Къро е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол