НОВИНИ

Създават правителствен оперативен щаб, който да работи за преодоляване на последиците от градушките

правителствен оперативен щаб работи преодоляване последиците градушките
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 14.06.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Правителствен оперативен щаб работи за преодоляване на последиците от градушките в цялата страна, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той ще се оглавява от вътрешния министър Калин Стоянов, а в него влизат министъра на земеделието, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите.

"Тежки са щетите - цели покриви са компрометирани, санировка е компрометирана, тука видяхме и здравната служба, която скоро е санирана и реновирана, и днес отново се нуждае от ремонт. Помощта от държавата ще бъде получена от тези, които имат право в най-кратки срокове. Каквото зависи от държавата, ще го направим в най-бързи етапи", увери премиерът Главчев.

В гр. Шипка, който е сред най-пострадалите от градушката, почти всички къщи, заяви кметицата Василка Панайотова.

"За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи. Очаквам около 600 да подадат, защото почти няма непоразена къща. Много малко са тези, които съвсем наскоро са санирани и нямат по фасадата щети, но в покривната част почти всички имат щети", заяви Панайотова.

70 сигнала са подадени на телефон 112 по време на бурята в Шипка снощи. Най-много от тях - за наводнени автомобили. Има и наводнени приземни етажи, няколко паднали дървета и скъсани електрически кабели.

"Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството има финансова възможност да реагира на щетите, но топката е в ръцете на местната администрация, които трябва максимално бързо да изготвят документите и исканията си, за да можем да ги разгледаме", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира заради планови ремонти
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира заради планови ремонти
Над 80 работодатели се включиха в кариерния форум в НДК
Над 80 работодатели се включиха в кариерния форум в НДК