НОВИНИ

Сблъсъци в Париж по време на протест срещу полицейското насилие

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:30, 28.11.2020
Чете се за: 02:01 мин.
По света
сблъсъци париж време протест полицейското насилие

Силите на реда в Париж използваха сълзотворен газ по време на протестен марш срещу полицейското насилие. Проявата премина мирно, но размириците започнаха след като маскирани демонстранти обстрелваха с фойерверки униформените служители.

Подпалени бяха две коли, мотоциклет и строителни материали. Стълбовете дим от огньовете се виждаха от километри разстояние.

Хиляди излязоха на улицата и в Лил, Рен, Страсбург и други градове на Франция.

Протестът е по повод публикуваните кадри от охранителна камера на полицейски побой над чернокожия музикален продуцент Мишел Зеклер.

Инцидентът разпали допълнително обществения гняв срещу проектозакон, който ограничава правото на журналистите да отразяват полицейско насилие.

Скандал с полицейско насилие във Франция

Президентът Макрон определи кадрите, на които се вижда как трима полицаи бият чернокожия мъж, като "неприемливи" и "срамни". Държавният глава поиска спешни мерки от правителството за възстановяване на доверието между полицията и гражданите.

Франция никога не трябва да се примирява с насилието или да позволи на омразата и расизма да просперират, подчерта Еманюел Макрон.

Тримата служители на реда, уличени в упражнено насилие, са отстранени от работа и се разследват.

Вътрешният министър Жерал Дармаден обяви, че ще настоява за уволнения с мотив, че са "опетнили униформата на републиката".

Звезди на френския футбол се присъединиха към личностите, изразили гняв след публикуването на видеото.

В серия от туитове президентът Макрон се обяви за по-ефективна борба срещу всякакви форми на дискриминация.

"Тези, които прилагат закона, трябва и да го спазват. Никога няма да приема, че безнаказаното насилие на отделни лица опетнява професионализма на мъжете и жените, които смело работят за да ни защитят в нашето ежедневие", написа президентът.

Скандалните кадри са заснети от охранителна камера и бяха публикувани от сайта Loopsider в четвъртък. На тях ясно личи как трима полицейски служители ритат, бутат и налагат с палки чернокож мъж, който влязъл в собственото си музикално студио. Сайтът твърди, че жертвата Мишел Зеклер преди това бил спрян на улицата заради липса на маска в условията на пандемия.

Във Франция забраниха разпространението на снимки на полицаи по време на акция

Той е бил задържан за съпротива при арест, но прокуратурата отхвърли обвиненията и започна разследване срещу полицейските служители.

"Хората, които трябва да ме защитават, ме нападнаха. С нищо не съм го заслужил. Искам само тези трима души да бъдат наказани съгласно закона", заяви пред репортери Зеклер при подаването на жалба по случая.

Кметът на Париж Ан Идалго, заяви, че е "шокирана" от този "недопустим акт".

По-рано вътрешният министър Дарманен поиска пълен полицейски отчет по силовото премахване на импровизиран мигрантски лагер във френската столица, при което се стигна до сблъсъци.

На този фон, френското правителство настоява за приемане на спорен проектозакон за сигурност. Критиците изтъкват, че той ще ограничи възможността на медиите да разглеждат критично поведението на полицията.

Чл.24 от проектозакона криминализира публикуването в социалните медии на кадри на полицаи или войници, ако се прецени, че изображенията са насочени срещу тях като личности.

Правозащитници изтъкват, че без такива снимки не биха се разкрили инцидентите от последните дни, но правителството твърди, че текстовете не застрашават правата на медиите и редовите граждани да съобщават за неправомерни полицейски действия.

Под силата на обществения натиск обаче кабинетът внесе поправка в проектозакона. В нея се казва, че член 24 "ще се прилага само при разпространението на изображения, насочени ясно срещу физическата или психологическа неприкосновеност на полицейски служител или военнослужещ".

Признатите за виновни в това нарушение ще се наказват с една година затвор или глоба в размер до 45 000 евро.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 25 години България с европейската титла в художествената гимнастика
След 25 години България с европейската титла в художествената гимнастика
Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата
Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата