НОВИНИ

СДВР глобява Столичната община за неизпълнение на предписанията за организацията на движението в центъра на София

bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 27.06.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешният министър Калин Стоянов направи проверка след издадено разпореждане за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди.

„Още в понеделник бе изготвено разпореждане до заместник-кмета на Столична община Илиян Павлов, да бъде изпълнено влезналото в сила решение на ВАС за преустановяване въвеждането на новата организация на движение в центъра на София. Освен това следва да бъдат обезопасени и всички новопоставени елементи и новообособени трасета“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който заедно с началника на отдел „Пътна полиция“ – СДВР комисар Николай Крушарски инспектира предприети ли са необходимите действия.

Поставеният срок е до днес, 27 юни – информира вътрешният министър и поясни, че ако съответни действия не бъдат предприети, ще бъде наложена санкция в размер от 2000 до 7000 лева по ЗДвП, следва и сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по Наказателния кодекс.

„Успоредно с това е пуснато сигнално писмо и до кмета на Столична община Васил Терзиев, с което го уведомяваме, че в централната градска част са извършени незаконни действия, за което той следва да предприеме необходимите мерки. Ако не го направи, предстоят разпореждания и към него“, допълни министър Стоянов.

На мястото на новата организация на движение, в района на НДК, вътрешният министър се срещна с жители на столицата, които провеждат протестни действия от въвеждането на промените. Той ги информира, че случващото се в центъра на София не е съгласувано с отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

„Колегите имат разумни решения, но до момента никой не е поискал нашето становище“, посочи министър Стоянов.

Министърът на вътрешните работи коментира пред представителите на медии предложенията за изменения и допълнения на ЗДвП, направени от Министерството на вътрешните работи, които вчера бяха одобрени по време на заседание на Министерския съвет: „Основната цел е максимално вдигане на глобите – мярка, която ще ни помогне да спрем случващото се по пътищата ни“.

Министър Стоянов сподели и виждането, че е възможно до края на тази календарна година България ще бъде приета в шенгенското пространство и по сухопътна граница. Диалогът с австрийската страна продължава. В рамките на участието на двамата вътрешни министри в конференцията на държавите от Залцбургския форум министър Карнер отчете, че България има значителен напредък и резултатите, които постига имат отражение и в Австрия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Георгиева тренира на нов уред за Игрите в Париж
Валентина Георгиева тренира на нов уред за Игрите в Париж
Главчев: Българската позиция за РСМ е общоевропейска
Главчев: Българската позиция за РСМ е общоевропейска