Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Седем мечки заспаха зимен сън в парка край Белица

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:44, 16.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
мечка вече наслаждава зимния сън старозагорския зоопарк
Снимка: БТА
Слушай новината

Седем мечки от общо 17 са заспали зимен сън в парка край Белица, каза управителят му Димитър Иванов. Към момента водим седем мечки в хибернация – това е състоянието, което наричаме "зимен сън", обясни Иванов. Той каза, че се надява тази година повече да заспят, а ако може всички - ще е най-добре за мечките. Иванов посочи, че това е и мерило за качеството на живот в парка.

Управителят разказа, че има мечки, които лягат и не излизат през цялата зима, но има други, които излизат, лягат и пак излизат периодично. Естествено някои от мечките, по-младите, заспиват по-трудно, защото предпочитат да си играят навън. Други, които са по-възрастни и са с болести на възрастта, се хибернират много по-малко време, каза Иванов.

Влияние също оказват дъждовете и снеговете. Когато вали дъжд, земята не замръзва, а водата се просмуква в техните бърлоги, обясни управителя. Той каза, че един от големите успехи на Парка за мечките край Белица е, че по-голямата част от обитателите, са започнали да си копаят бърлоги, като в природата, и да заспиват зимен сън там. Преди това те ги оборудват с листа, за да им е топло през зимата, разказа Иванов.

Управителят добави, че от парка непрекъснато поощряват мечките да започнат да използват бърлоги, защото инстинкта трябва да се поддържа. Иванов обясни, че бърлогите, които са направени от мечките в парка, се използват многократни и то не само от една и съща мечка.

В Парка за мечки край Белица са започнали да правят малки къщички за слепи мечки или такива, които имат някакъв проблем. След това започнахме да вкопаваме тези къщички в склон и установихме, че доста добре работи, защото веднъж приютила се в тази малка къщичка, започва да копае, а преди това не е копала. И така продължава да копае навътре тунелче, като се получава истинска бърлога, разказа Иванов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дерето във варненския квартал "Максуда" отново е заринато с боклуци
Дерето във варненския квартал "Максуда" отново е заринато с боклуци
Директорът на градината в Пловдив: Децата не са натровени, вирус е
Директорът на градината в Пловдив: Децата не са натровени, вирус е