НОВИНИ

Семейни фирми ще могат да кандидатстват за 117 млн. лв. по новата програма за конкурентоспособност

Процедурата е за подобряване на производството на малки и средни предприятия

семейни фирми кандидатстват 117 млн новата програма конкурентоспособност
Снимка: МИР
bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 02.01.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Още през януари 2023 г. Министерство на иновациите и растежа (МИР) ще стартира кандидатстване за получаване на безвъзмездна финансова помощ за модернизация на семейни предприятия и фирми от творческите индустрии и занаяти, съобщиха от ведомството. То ще бъде възможно по процедура за Подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия на стойност над 117 млн. лв. Тя е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021 – 2027 г.).

Процедурата ще бъде насочена към малки и средни предприятия и по-точно семейни фирми – предприятия, които се притежават от повече от един член от семейство. Допустимите разходи ще са насочени към придобиване на машини, съоръжения, оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на предприятията.

От министерството припомнят, че ПКИП бе одобрена от Европейската комисия за рекордно кратък срок – за 48 дни. Изпратена беше на 16 август и одобрена на 3 октомври. Общият ѝ бюджет е 3 млрд. лв. Тя е продължение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020) и е една от двете големи програми за бизнеса, управлявани от Министерството на иновациите и растежа. Чрез нея ще се подкрепят иновации в микро-, малките и средни предприятия в различни етапи от развитието им. Ще се плащат партньорски проекти между малки и средни предприятия и големи дружества за разработване на нови технологии и иновации.

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на вече съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в малките и средни предприятия и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

За рекордно кратък срок бе одобрена и Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. с бюджет от 2,14 млрд. лв. – изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември. Само по двете нови програми заедно министерството ще управлява общо над 5 млрд. лв. до 2027 г. Те ще финансират ударно разработване и внедряване на иновации, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на фирмите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диагностицираха Мартина Навратилова с рак на гърлото и гърдата
Диагностицираха Мартина Навратилова с рак на гърлото и гърдата
Действащият шампион Насер Ал-Атия спечели втория етап на Рали Дакар
Действащият шампион Насер Ал-Атия спечели втория етап на Рали Дакар