НОВИНИ

Сенегал с исторически първи триумф в Купата на африканските нации

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:05, 07.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
сенегал исторически първи триумф купата африканските нации
Слушай новината

Сенегал е новият носител на Купата на африканските нации след триумф с 4:2 след изпълнение на дузпи (0:0 в редовното време) срещу състава на Египет в големия финал в турнира, който се игра на стадиона в камерунската столица Яунде.

За "Лъвовете от Теранга" това е първи триумф изобщо от голяма надпревара в тяхната история, след като до момента имаха два загубени финала в турнира за Купата на африканските нации.

Рекордьорът по отличия от Купата на африканските нации Египет пък губи общо трети финал в турнира, като "фараоните" продължават да нямат триумф от 2010 г. насам.

Финалният сблъсък на стадион "Олембе" започна с изразено предимство за сенегалците, които получиха златен шанс да открият резултата още в 7-ата минута, когато Садио Мане и компания получиха право да изпълнят дузпа.

Разбира се, футболистът на Ливърпул застана зад бялата точка, но неговият удар бе отразен от Абу Габал.

Именно стражът на египетския Замалек пък беше най-добрия за свой тим през всичките 120 минути и беше с основна заслуга затова да се стигне до изпълнения на дузпи, след като се отчете с редица важни спасявания.

Неговият колега на другата врата Едуар Менди също беше на висота и в 117-ата минута блесна с отлична намеса след изстрел на Зизо.

При дузпите египтяните първи допуснаха грешка чрез Мохамед Абдел Монем, чийто изстрел срещна гредата, но пропускът му бе върнат моментално от Буна Сар.

Мохамед Лашин обаче също се провали от бялата точка за "фараоните", а при следващото изпълнение Садио Мане се реабилитира за пропуска си в 7-ата минута, за да донесе титлата на Сенегал.

Любопитен факт е, че само след един месец тези два отбора ще се срещнат отново в два решителни сблъсъка за класиране на Световното първенство в Катар в края на тази година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микаела Шифрин отпадна от гигантския слалом
Микаела Шифрин отпадна от гигантския слалом
Румяна Нейкова: Пекин е мястото на моите сбъднати мечти
Румяна Нейкова: Пекин е мястото на моите сбъднати мечти