НОВИНИ

Септември (София) с исторически успех в Младежката лига на УЕФА

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:42, 19.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
септември софия исторически успех младежката лига уефа
Слушай новината

Отборът на Септември (София) за младежи до 19 години стана първият български тим в историята, който елиминира съперник в турнира "Младежка лига на УЕФА", след като надигра с общ резултат 4:1 албанския Академия Футболит.

Успехът на младежката формация на "синьо-червените" е още по-значим, тъй като преди тазгодишното издание на надпреварата, български представител имаше един единствен успех в турнира.

Негов автор беше отборът на Лудогорец до 19 години през сезон 2019/20 победи с 1:0 у дома Слован (Братислава), но впоследствие отпадна след изпълнение на дузпи.

Надпреварата е младежкия аналог на добре познатата на всички футболни фенове Шампионска лига с тази разлика, че отборите участници са разделени в два потока.

В единия участват 32-те младежки формации на участниците в мъжката Шампионска лига, като те са разпределени в осем групи от по 4 тима. Групите са абсолютно идентични с тези в най-престижния европейски клубен турнир.

В другия поток пък са разпределени 32-та отбора, които са шампиони в местното първенство за юноши до 19 години. В някои от случаите, представителят на съответна страна е носителят на Купата на страната за тази възрастова група.

Такъв е случаят и със Септември (София), който през миналата година вдигна Купата на България за юноши старша възраст, което му осигури участие в Младежката лига на УЕФА.

Жребият пък отреди в първия кръг футболистите на Иван Гешев да мерят сили с албанския Академия Футболит.

В първия мач преди точно 20 дни, българския тим се наложи с 3:0 в София, а след днешното равенство в Елбасан, младежите на Септември продължават към следващия етап в надпреварата.

Следващият им съперник ще бъде някой измежду Глазгоу (Рейнджърс) и Хамарби. Шотландският тим спечели първата среща с класическото 3:0.

Ако Септември (София) преодолее и следващия си съперник, то момчетата на Иван Гешев ще се класират за плейофите на надпреварата, където потенциално ги очаква мач срещу отбор, завършил на 2-ро място в една от осемте групи.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ватиканът възобновява приложението "Кликни, за да се молиш"
Ватиканът възобновява приложението "Кликни, за да се молиш"
Австрийската обществена телевизия с новини в TikTok
Австрийската обществена телевизия с новини в TikTok