НОВИНИ

Серхио Перес триумфира в Монако, Верстапен оглави Формула 1

серхио перес триумфира монако верстапен оглави формула
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:24, 29.05.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Серхио Перес устоя на предизвикателствата на времето, за да триумфира в Гран при на Монако, кръг от сезона във Формула 1.

Стартът на надпреварата закъсня с повече от час заради силен дъжд, а след това катастрофа, при, при която колата на Мик Шумахер се разполови, прекъсна временно състезанието.

В крайна сметка обаче мексиканецът постигна третия си триумф в кариерата. В края той удържа Карлос Сайнц с Ферари. Макс Верстапен остана трети, но все пак финишира пред Льоклер, който бе провален от грешна стратегия и остана извън подиума, така че домашното проклятие пак го застигна.

Още в първата подготвителна обиколка Латифи и Строл се удариха леко, като пилотът на Астън Мартин спука гума. Носът на Латифи бе заменен, а стартът бе очаквано летящ.

Всичко започна добре за Льоклер и Сайнц. В челото никой не рискуваше. Информациите бяха, че няма да има дъжд в следващите 20-30 минути и отборите започнаха да слагат интермедии. От Ред Бул обаче не рискуваха и оставаха на пистата. Льоклер дръпна с 3 секунди пред Сайнц, а още 2 секунди по-назад бе Перес.

Времето за смяна на гумите дойде след 17-ата обиколка и на пистата настъпи хаос, който приключи с тотално разбъркване на тестето, тежка катастрофа на Мик Шумахер и червен флаг. Големият губещ в челото бе Льоклер, който се озова от първо на четвърто място и виновен за това бе Перес.

Организаторите бяха принудени да елиминират формата от 77 обиколки и бе обявено, че до края ще останат 35 минути, т.е до 19:00 часа българско време.

Перес не позволи изпреварване и завърши на първото място с 1.154 секунди преднина срещу Сайнц. Верстапен така и не успя да мине пред испанеца и финишира трети, а Льоклер остана на четвъртото място.

В класирането Макс вече има 125 точки, докато Льоклер е със 116. След триумфа Перес събра 110, а след него Джордж Ръсел е с 84, а Карлос Сайнц с 83. При конструкторите Ред Бул е с 235 точки, докато Ферари изостана още, като има 199.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо ЕС използва руска кирилица вместо българска и как е подменен знакът ни за идентичност?
Защо ЕС използва руска кирилица вместо българска и как е подменен знакът ни за идентичност?
Йоана Илиева спечели бронзов медал от Европейското по фехтовка до 23 години
Йоана Илиева спечели бронзов медал от Европейското по фехтовка до 23 години