НОВИНИ

Северна Корея потвърди за задържания американски войник

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:15, 03.08.2023
Чете се за: 01:50 мин.
По света
северна корея потвърди задържания американски войник
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Северна Корея потвърди, че е задържан американския войник Травис Кинг. 23-годишният редник втори клас избяга от Южна в Северна Корея на 18 юли. Потвърждението на Пхенян е първата информация за местонахождението му, но не се съобщават повече детайли за отговор на Северна Корея.

Командването на ООН, което следи за реда в демилитаризираната зона между двете Кореи, поиска информация за редник Кинг като използва директната си линия със севернокорейската армия. Фактът, че има отговор от Пхенян говори, че севернокорейците са готови на преговори за предаването на Травис Кинг, отбелязва Би Би Си.

Военнослужещият лежал близо два месеца в южнокорейски затвор по обвинение в нападение. Освободен е на 10 юли и е трябвало да бъде изпратен у дома във Форт Блис, щата Тексас, където да му бъдат наложени допълнителни военни дисциплинарни мерки.

Пентагонът разследва бягство на американски войник в Северна Корея

Според официални представители 23-годишният войник бил ескортиран до летището. Но вместо да се качи на самолета, напуснал летището и по-късно се присъединил към обиколка на корейското гранично село Панминджон и пресякъл строго охраняваната граница.

Засега не е ясно как войникът е стигнал до границата и как е прекарал часовете между напускането на летището и пресичането на границата ден по-късно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова ще играе за втора поредна година в Сепси
Борислава Христова ще играе за втора поредна година в Сепси
Тонислав Йорданов се завърна в Арда Кърджали
Тонислав Йорданов се завърна в Арда Кърджали