НОВИНИ

Пентагонът разследва бягство на американски войник в Северна Корея

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:09, 19.07.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Пентагонът разследва бягството на американски войник в Северна Корея. Военнослужещият е бил на обиколка в Съвместната зона за сигурност между Севера и Юга, преди да пресече границата.

Военнослужещият, идентифициран като редник втори клас Травис Кинг, лежал близо два месеца в южнокорейски затвор по обвинение в нападение. Освободен е на 10 юли и в понеделник трябвало да бъде изпратен у дома във Форт Блис, щата Тексас, където да му бъдат наложени допълнителни военни дисциплинарни мерки. Според официални представители 23-годишният войник бил ескортиран до летището. Но вместо да се качи на самолета, напуснал летището и по-късно се присъединил към обиколка на корейското гранично село Панминджон и пресякъл строго охраняваната граница.

"Все още се опитваме да изясним нещата, но това, което знаем е, че един от нашите военнослужещи, който е бил на обиколка, умишлено и без разрешение е преминал военната демаракационна линия. Смятаме, че той се намира в севернокорейски арест. Внимателно следим и разследваме ситуацията", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Засега не е ясно как войникът е стигнал до границата и как е прекарал часовете между напускането на летището и пресичането на границата ден по-късно.

"Демилитаризираната зона е силно укрепена. Много малка част е отворена за хората, които нямат законова военна причина да бъдат там. Войникът е достигнал до такава зона - споделено пространство с конферентни зали между военните съоръжения на Северна и Южна Корея. Това е мястото, където двете страни могат да се срещнат при евентуални преговори. Точно тук лесно можете да влезете на севернокорейска територия", разказа Тревър Хъникът, журналист на Ройтерс.

Преминаването на границата се случва в момент на високо напрежение на Корейския полуостров с пристигането на американска ядрена подводница в Южна Корея и поредното изпитание на севернокорейски балистични ракети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП предупреждава за измама, разпространявана чрез SMS
НАП предупреждава за измама, разпространявана чрез SMS
Красотата на България: Слънчогледови полета в Лудогорието (Снимки)
Красотата на България: Слънчогледови полета в Лудогорието (Снимки)