НОВИНИ

СГП образува дисциплинарни производства срещу магистрати

русе младеж присъда изнудване грабеж побой отива отново съд
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 24.07.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

В Софийската градска прокуратура е постъпил доклад на Върховната касационна прокуратура за установени, при извършена от ВКП проверка, сериозни нарушения в срочността и ритмичността по общо 6 досъдебни производства, наблюдаващи прокурори по които са И. П. и С. Х. – прокурори в Софийската градска прокуратура. Предвид констатациите в доклада на ВКП спрямо И. П. и С. Х. са образувани дисциплинарни производства, които обхващат работата на прокурорите по проверените от ВКП досъдебни производства.

Дисциплинарните производства са образувани във връзка с констатациите в доклада на ВКП за допуснато нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 2 от ЗСВ – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства. По същите се провеждат разследвания за евентуално извършени престъпления против Републиката (чл. 108а, ал. 1, чл. 108а, ал. 6, чл. 108, ал. 2, чл. 104, ал. 1 от НК), за престъпление по служба (чл. 282, ал. 2 НК) и за организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел изпиране на пари (чл. 321, ал. 3 от НК).

Назначена е дисциплинарна комисия в състав от трима прокурори при СГП, която да установи действията на двамата магистрати по делата.

Проверката ще обхване както работата им по досъдебните производства, така и натовареността на двамата прокурори в периодите, в които делото е било във фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията им в съдебни заседания и в евентуални ревизионни комисии.

В срок от два месеца дисциплинарната комисия следва да изготви доклад за работата на прокурор И. П. и прокурор С. Х. по 6 досъдебни производства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галатасарай или Жалгирис очакват Лудогорец в третия кръг на Шампионската лига
Галатасарай или Жалгирис очакват Лудогорец в третия кръг на Шампионската лига
Обявено е бедствено положение за още три села в община Свищов
Обявено е бедствено положение за още три села в община Свищов