НОВИНИ

Сградата на поликлиниката в Благоевград се руши и е опасна за пациентите

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
12:54, 14.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Сградата на поликлиниката в Благоевград се руши, поради това, че ремонт там не е правен от откриването ѝ. В момента парчета от фасадата понякога падат, което поставя в риск пациентите. Наш екип провери какви са причините, поради които не може да се започне ремонт.

Огромни мраморни плочи от облицовката, както и пана от навеса на поликлиниката в Благоевград ежедневно застрашават пациентите със срутване.

- Със сигурност има опасност, особено когато започнат и дъждовете и ветровете, и вида не е приятен.

- Аз не знам откакто е построена дали е правен ремонт, мисля че не е. Може би общината трябва да се понапъне, знам ли, да се направи нещо, все пак много хора идват тук, голям град е, студенти има.

"Облицовката на сградата е облепяна с мраморни плочи, които за сега Господ ни пази..., няколко паднаха без да имаме проблеми, но не знам докога ще ни пази", каза д-р Тони Даскалов - управител на общински медицински център - Благоевград.

Зимата болните чакат за преглед в студа, а през лятото - в жегата.

- Трябва някаква климатизация да има, нали топло, студено, зимата е студено, лятото е топло. Сега, които са груповите практики, където се чака, някой са го оправили, но може би, все пак е здравно заведение и трябва да има.

"Нямаме централно отопление, следващият проблем е, че дограмата е стара, енергийно неефективна, всички комуникации подлежат на ремонт", каза още д-р Тони Даскалов.

За него обаче са необходими значителни средства, а няма как да се използват програмите за енергийна ефективност.

"Около 18% от сградния фонд е частен, той е закупен, около 48% е държавен - на болницата, останалото е общинско. Именно това е спънката, защото ако беше държавно или общинско, можеше да се участва по такива програми", обясни още д-р Тони Даскалов.

Общината в Благоевград ремонтира стълбите към поликлиниката със свои средства. Готова е да съдейства и за намиране на необходимата сума за цялостен ремонт. Към момента обаче, не е ясно какви срокове се поставят за това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов изрази пълната си подкрепа към президента Доналд Тръмп
Слави Трифонов изрази пълната си подкрепа към президента Доналд Тръмп
Недоволство заради ново разписание на автобусите до два квартала в Русе
Недоволство заради ново разписание на автобусите до два квартала в Русе