НОВИНИ

Шампионската лига се завръща! Прогнози за 1/8-финалите (Част I)

шампионската лига завръща прогнози финалите част
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 14.02.2023
Чете се за: 11:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Трудно човек може да си представи по-комерсиален продукт от Шампионската лига по футбол. Най-големите и богатите отбори!

Почти винаги и тези с най-солидна фенска маса стигат напред в турнира и генерират огромни приходи - за клубовете, за телевизиите, които притежават правата, за заведенията, които предлагат на клиентите си забавление в средата на седмицата. И никак не е случайно, че в последните сезони от УЕФА правят всичко възможно, за да разпрострат колкото се може повече във времето надпреварата и да предложат колкото се може повече мачове на любителите на футбола. Така осминафиналите се провеждат от днес - 14 февруари до 15 март. По два мача във вторник и в сряда за следващия месец. Футбол да искаш! Предстои и смяна на формата на Шампионската лига, но за това ще говорим в идните дни. В следващите редове ще се фокусирам върху първите 4 срещи от осминафиналите в чисто футболен аспект и ще предложа (аргументирано) прогнозите си:

1. Пари Сен Жермен - Байерн Мюнхен:

Парижани са много далеч от най-добрата си форма. Там все още се чака да се получи вълшебната връзка между Неймар, Лионел Меси и Килиан Мбапе. Всеки блести сам за себе си, но по някаква невидима за широката публика причина, тримата не успяват да работят в очаквания синхрон. А иначе показателите им до момента са повече от задоволителни - макар да беше насочил цялото си внимание към Световното първенство в Катар, Меси има 15 гола и 14 асистенции във всички турнири през сезона за тима от Париж. Килиан Мбапе стана голмайстор на Мондиала, а по всичко личи, че ще бъде и сред най-резултатните играчи в Европа на клубно равнище - вече разполага с 25 попадения. Неймар пък е допринесъл за 33 гола за каузата на ПСЖ дотук през кампанията със 17 точни изстрела и 16 асистенции. Парадоксално или не и проблемът, и решението за слабата форма на Пари Сен Жермен се корени в трите големи звезди. Две от тях - Меси и Мбапе не играха в неделя при поражението в Лига 1 от Монако, но се смята, че могат да вземат участие срещу Байерн тази вечер. Отборът от столицата на Франция вече загуби 4 пъти от началото на 2023, аут е от турнира за Купата на страната. Байерн е на другия полюс - "баварците" не са падали в нито един от турнирите, в които се състезават, от 17 септември 2022 насам. И макар да не могат да разчитат на услугите на някои от водещите си фигури като Нойер, Мане, Мазрауи и Ернандес, си мисля, че са в ролята на фаворит. Да, ПСЖ мечтае най-накрая да триумфира в най-комерсиалното състезание и да осмисли разходите си чрез значим европейски успех, но опитът, хитростта и формата са на страната на германския състав. Това е повторение и на финала от 2020 година в Шампионската лига, тогава спечелен от тима от Мюнхен с 1:0 с гол на Кингсли Коман. Сега очаквам значително повече попадения в двете срещи, но победителят ще бъде същият. Към 1/4-финалите продължава Байерн Мюнхен.

2. Милан - Тотнъм:

Много е трудно да се проследи какво точно се случва с Милан. Шампионът на Италия сякаш все още е опиянен от дълго бленуваната си титла, което в комбинация с контузии, наивни неточности и лошо стечение на обстоятелствата, обрече отбора на свирепа битка за място в топ 4 в Серия А. И участието в следващото издание на Шампионската лига изобщо не е сигурно. Сега играчите на Стефано Пиоли са на пета позиция в първенството, където пет отбора ще се борят за три места и няма да е учудващо, ако точно "росонерите" се окажат зад борда в края на кампанията. Вратарят Майк Менян продължава да отсъства, Златан Ибрахимович беше на пейката през уикенда, но сега няма да играе, същото е валидно и за Алесандро Флоренци и Сержиньо Дест. За Милан това ще бъде първо участие в елиминационната фаза на турнира от 2014 насам, което е същинска бездна за отбор с подобни традиции в Европа. Доста сходна е ситуацията и при опонента от Острова - Тотнъм. "Шпорите" също заемат петото място във Висшата лига и се борят със зъби и нокти за място в първата четворка, ако не искат да се окажат в далеч не толкова атрактивната Лига Европа през есента. В събота тимът от северен Лондон "катастрофира" на гости на Лестър и си тръгна с унизителното 1:4, което отново струпа доста критики върху мениджъра Антонио Конте. За да станат приликите още по-явни, Тотнъм също може да се "похвали" с доста фундаментални за играта на отбора състезатели, които не са на линия за двубоя на "Сан Сиро". И тук имаме контузен вратар - Юго Лорис. Родриго Бентанкур вкара гола в споменатия мач срещу Лестър, но се контузи и ще отсъства до края на кампанията, а Пиер-Емил Хьойберг е наказан. Конте обаче има рецепта как да играе срещу Милан и разполага с 8 победи в последните си 9 срещи срещу именития опонент. Дали заради тази статистика или за отчайващата на моменти напоследък игра на Милан, давам предпочитанията си за краен победител в дуела за англичаните, като не бих се учудил те да спечелят дори гостуването си тази вечер. Към 1/4-финалите продължава Тотнъм.

3. Борусия Дортмунд - Челси:

Ще чуете името на Джуд Белингам доста пъти. Суперталантът на английския футбол е фигура, около която се шуми непрестанно - къде ще заиграе след престоя си в Борусия, кой ще плати баснословните суми, за да си гарантира услугите му. Ала първият отбор от Албиона, който ще си има работа с Белингам, е лондонският Челси. Между другото това ще е първи мач между двата отбора в исторически план. Дортмунд увеличи серията си от поредни победи след паузата за Световното първенство на шест след 2:0 над Вердер Бремен. За германците най-пресните проблеми са свързани с контузилия се в споменатия двубой Юсуфа Мукоко, в чието отсъствие вероятно атаката ще поведе един от най-симпатичните футболисти в последно време, радващ се на уважението на всички в професията заради трудната си житейска орисия - Себастиян Алер. При Челси е трудно да се предвиди как точно би изглеждал отборът заради огромния брой футболисти и непоследователната концепция на Греъм Потър. Беноа Бадиашил, който в последните срещи е сред твърдите титуляри във Висшата лига, изобщо не е картотекиран за Шампионската лига, така че очевидно отбраната на англичаните ще претърпи известни корекции и партньорът на Тиаго Силва в центъра на защитата по всяка вероятност ще бъде Калиду Кулибали. Рийс Джеймс и Бен Чилуел ще бъдат по двата фланга пред Кепа Арисабалага. Пиер-Емерик Обамеянг съвсем изпадна в немилост и също няма картотека за мачовете в Европа. Нголо Канте продължава да е невъзстановен, под съмнение са Уесли Фофана, Матео Ковачич, Денис Закария и Рахийм Стърлинг. Интересно ще бъде да се наблюдава играта на Жоао Феликс, започнал комшарно с червен картон в първия си мач за Челси, но понравил се доста с играта си в събота в лонондското дерби срещу Уест Хем, когато отбеляза и гол. Като цяло нападението на англичаните включва достатъчно скорост и изобретателност, като освен Феликс феновете могат да очакват креативни ходове от Маунт, Зиеш, Хаверц и стомилионния Мудрик. Дали заради офанзивната си мощ или представящата се солидно в последните няколко мача отбрана, предричам, че Челси ще елиминира Борусия Дортмунд, но интригата ще бъде налична до последните минути на реванша. Към 1/4-финалите продължава Челси.

4. Брюж - Бенфика:

Съвсем логично - тази двойка няма да привлече вниманието на по-претенциозните привърженици, жадуващи единствено и само за blockbuster-и, както биха се изразили американците. Брюж е най-приятната изненада в това издание на Шампионската лига и никак не е за подценяване, че белгийците излязоха от група с Байер Леверкузен, Порто и Атлетико Мадрид. Ханс Ванакен си остава персоната, около която се шуми най-много. Андреас Сков Олсен има проблеми с бедрото и вероятно ще отсъства, а головете се чакат от централния нападател Роман Яремчук. Бенфика често се появяваше в медийното пространство през януари, но причината не беше рязко увеличилият се интерес към португалския шампионат, а трансферната сага около световния първенец Енцо Фернандес, който в крайна сметка пое за огромна сума към Челси. Бенфика отпадна за Купата на страната срещу Брага преди няколко дни, което влоши настроението в тима и сега е време за Гонсало Рамос, Гонсало Гедеш и Рафа Силва да върнат усмивките в съблекалните. Стабилна белгийска съпротива, но все пак португалски успех. Към 1/4-финалите продължава Бенфика.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души бяха спасени от руините в Турция в 9-ия ден след земетресението
9 души бяха спасени от руините в Турция в 9-ия ден след земетресението
Томова отново преклони глава пред Бенчич и отпадна още в първия кръг в Доха
Томова отново преклони глава пред Бенчич и отпадна още в първия кръг в Доха