НОВИНИ

Шанс за пълноценен живот: Младежи с увреждания поддържат площите на "Римските терми" във Варна

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петя Иванова
10:28, 25.10.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Заради финансови проблеми години наред Регионалният исторически музей във Варна не може да намери фирма, която да поддържа тревните площи на археологическия обект "Римските терми". Затова често в почистването му се налага да се включват и доброволци. В началото на тази година обаче хора с увреждания от социалното предприятие "ЕКО Център за защитена заетост" към сдружение "Семеен център с Мария" поемат поддръжката на двора на историческия обект.

През последните години у нас не се отделят достатъчно средства за паметниците на културата, сред които са и Римските терми, казва главният уредник на музея Ася Стефанова.

"Критично е състоянието, в смисъл, че последните сериозни консервации и реставрации са правени през 80-те години на миналия век. С времето те са силно компрометирани, зидовете се рушат и създават реална опасност за живота и здравето на посетителите", каза Ася Стефанова - главен уредник на музеен обект "Римски терми на Одесос".

За да се справят с почистването на Римските терми от избуелите треви, от Регионалния исторически музей наемат 15 служители от "ЕКО Център за защитена заетост". Те са назначени на 4-часов работен ден и на половин минимална работна заплата.

"Разбрахме, че Екоцентърът има проблем с включването на хората с увреждания в различни социални дейности и се харесахме и започнахме да работим заедно. Те приеха много присърце работата, изключително отговорно отношение. И за нас, освен добре свършената работа, остана и вътрешното удовлетворение, че сме допринесли макар и малко, за тяхната интеграция", отбеляза Ася Стефанова.

Според председателя на Сдружение "Семеен Център с Мария" Надя Вълкова, е изключително важно хората с увреждания да имат шанс да работят. Така те се чувстват полезни за обществото и могат да помагат на семействата си в домакинските разходи.

"Допреди една година, година и половина тези хора бяха вкъщи или посещаваха дневните центрове, където имаме направление - обучение в умения, но нямаше възможността те да бъдат назначени на работа, да получават заплати за това, което вършат и да бъдат обучавани от ментори, за да има реален резултат от техния труд", заяви Надя Вълкова - председател на Сдружение "Семеен Център с Мария".

Диана Димитрова е майка на 26-годишен младеж с увреждания. Казва, че новата работа е шанс за него да докаже трудовите си умения. Тя го е научила не само на дисциплина, но и отговорност към колегите.

"Първата заплата, когато взеха младежите, не можете да се представите какво вълнение, колко горди, че са работили, че са спечелили парички, искаха да ни почерпят нас. Това, че сами са си изработили заплатата и са били полезни, изключително много ги прави щастливи и горди от всичко, което и те правят", сподели Диана Димитрова - майка.

Калин Тодоров работи като озеленител и е един от служителите, които поддържат окосена тревата на Римските терми.

"Сеем, поддържаме градинки, поддържаме Римски терми също и ми е приятно да работя и създадох големи приятелства и имам хубави колеги и ми харесва да работя тука", отбеляза Калин Тодоров.

"Голяма част от тези хора, след работния ден от 4 часа, отиват за няколко часа в дневните центрове, които посещават, и там продължават да практикуват това, което работим тук, като се грижат за градините пред нашите центрове", подчерта Надя Вълкова - председател на Сдружение "Семеен Център с Мария".

От Еко центъра се надяват Община Варна да се възползва от всички законови възможности и да възлага повече поръчки на социалните предприятия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха нова схема за разпространение на наркотици с QR код (СНИМКИ)
Разкриха нова схема за разпространение на наркотици с QR код (СНИМКИ)
Карч Кирали застава начело на мъжкия волейболен тим на САЩ за Игрите в Лос Анджелис
Карч Кирали застава начело на мъжкия волейболен тим на САЩ за Игрите в Лос Анджелис