НОВИНИ

Шарл Мишел: РСМ може да започне преговори с ЕС, веднага след като одобри френското предложение

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:29, 05.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
Балкани
Слушай новината

Република Северна Македония може да започне преговори с Европейския съюз, веднага след като одобри френското предложение. Това подчерта председателят на Европейския съвет по време на посещението си в Скопие.

В документа, изпратен в Скопие, с който БНТ разполага, не се виждат съществени разлики по отношение на българските искания - както за спазване на историческите факти, така и за статута на българите там.

ВИЖТЕ ДОКУМЕНТА ТУК

Шарл Мишел изрази подкрепа за пълноправно членство на страната в Евросъюза. Премиерът Димитър Ковачевски съобщи, че решението ще вземе парламентът.

Визитата на Шарл Мишел става на фона на протести срещу предложението за преговори, организирани от опозицията.

С приемането на френското предложение ще започне първата фаза на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. Евроинтеграцията е от полза за страната, за региона и Брюксел подкрепя Скопие. По тази позиция Шарл Мишел няма различия с лидерите на страната, стана ясно на днешните му срещи.

"Македонци, имате историческия шанс да кажете "да". "Да" за начало на преговорите, "да" на Европейския съюз, "да" за нашите деца. Реформите ще ви доближат до Европейския съюз ще донесат просперитет, стабилност и устойчивост на вашия народ. Можете да разчитате на финансова и политическа подкрепа и още по-важно - на нашето уважение и лоялност", каза Шарл Мишел.

Премиерът Димитър Ковачевски отчете, че интересите на държавата са защитени, включително езикът и националната идентичност. След политически консултации предложението ще бъде изпратено в парламента за решение.

"От нас зависи решението за бъдещето на държавата и на гражданите. Гражданите на Северна Македония заслужават да живеят като част от европейското семейство - по европейски стандарти, като споделят европейските ценности. Заслужават гласът им да се чува и да е равен с тези на останалите държави членки. Да имат думата за приемането на най-важните решения, засягащи Европа", каза Ковачевски.

В същото време опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира три поредни дни протести срещу предложението пред сградата на правителството в Скопие.

Снощи се стигна до сблъсъци, при които пострадаха четирима полицаи.

Друга опозиционна сила - Нова социалдемократическа партия настоя кабинетът да прояви смелост и да одобри документа.

Евентуалният отказ на Скопие крие рискове. Нидерландският премиер Марк Рюте изрази увереност, че в такъв случай Албания ще получи подкрепа да продължи по пътя към еврочленството сама. Рюте изказа и надежда, че това няма да се наложи.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж от Пещера сглоби електромотор от Олимпиадата през 1972 г.
Младеж от Пещера сглоби електромотор от Олимпиадата през 1972 г.
Градушка унищожи реколтата от тютюн в село Огняново
Градушка унищожи реколтата от тютюн в село Огняново