НОВИНИ

Шефът на Селскостопанската академия излиза от ареста

Мартин Банов е обвинен, че незаконосъобразно понижавал категорията на земеделски земи

Мартин Банов
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:43, 02.11.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският апелативен съд пусна от ареста председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов. Той излиза на свобода без мярка за неотклонение. Според магистратите за него не може да се направи обосновано предположение, че е участвал в престъплението, в което е обвинен.

Заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева остава с парична гаранция 40 000 лева. Според съда има обосновано предположение за нейно участие в престъпление от общ характер, подкрепено от достатъчно данни, събрани в хода на предварителното производство.

Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева казаха пред съда, че не са участвали в извършването на престъпление.

В момента в Софийския градски съд се разглежда искането на прокуратурата за постоянния им арест.

Банов и Кръстева са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Според прокуратурата през юни миналата година двамата обвиняеми са извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.

Вчера министър-председателят Николай Денков освободи от длъжност председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов. Освобождаването е във връзка с доклад на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и подадено заявление от проф. Мартин Банов за освобождаване от заеманата длъжност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново наводнения в Гърция, отсечки от ключови пътища са затворени
Отново наводнения в Гърция, отсечки от ключови пътища са затворени
Пеевски към лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Да спрат с ултиматумите
Пеевски към лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Да спрат с ултиматумите