НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанската академия заради схемата с фотоволтаиците

Предстои в съда да бъде внесено искане за постоянен арест

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 24.10.2023 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов и зам.-директорката на института "Пушкаров" Венета Кръстева заради разкритата схема за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи.

За тях ще бъде внесено искане в Софийския градски съд за постоянен арест.

Както БНТ съобщи по-рано, Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР разследват схема за придобиване на висококачествени земеделски земи и изкарване на разрешителни за строеж на ВЕИ върху тях.

Схемата е следната. Земя, която е от висока категория, т.е. плодородна се представя като неставаща за земеделска дейност и така се получава разрешение за строеж на фотоволтаици. Именно представането на земята като неплодородна е ставало със съдействието на двамата обвиняеми - професорите Банов и Кръстева.

Срещу подкупи те са организирали подмяна на почвените проби и така е оформяна документация с невярно съдържание, че земята е от ниска категория - неплодородна и не става за земеделска дейност.

Днес разследващите са иззели документи от офисите на двамата обвиняеми, както и документи, с които по тази схема е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско и Сливен, край който има много фотолвотаични паркове, както и и Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждане на фотоволтаици върху плодородна земя.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия ще бъде домакин на следващото световно първенство по ръгби
Австралия ще бъде домакин на следващото световно първенство по ръгби
Боби, най-старото куче в света, почина на 31-годишна възраст
Боби, най-старото куче в света, почина на 31-годишна възраст