НОВИНИ

Плащаме си данъците в срок, заявиха от "Лукойл Нефтохим"

Рафинерията в Бургас към момента не дължи данъци за използването на руски петрол

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:43, 24.10.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В съобщение до медиите от "Лукойл Нефтохим Бургас" обявиха, че плащат всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълняват задълженията си към държавата. Допълват, че е установено добро опаративно взаимодействие с данъчните и агенция Митници и всички дължими плащания към тях се извършват в срок.

Рафинерията в Бургас към момента не дължи такси за използването на руски петрол. Това обяви икономическият министър Богдан Богданов. По думите му, няма законово основание да бъдат събирани подобни средства, защото законът, който беше приет през януари, не е влязъл в сила.

"Според разпоредба на Закона за компенсация на потребителите на горива, Лукойл трябваше да внася такса заради това че използва по-евтин руски петрол. Таксата се изчислява по следната формула - от среднопретеглената цена на сорта Брент се вади цената на руския петрол и се умножава по 0,5. Парите трябваше да бъдат събрани от данъчните и предадени на Фонда за енергийна сигурност. Това обаче не се е случило", каза Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

Законът има две заключителни разпоредби, които изискват известяване пред Европейската комисия, обясни министърът.

"Едната е направена още март, другата не беше направена, докато редовният кабинет не пое в мое лице министерството на икономиката. На нас ни отне около месец, свикахме работна група, подготвихме нотификация към Европейската комисия, тя е изпратена вече, имаме разработена схема за компенсация и с това нашия ангажимент е изпълнен вече".

Сега се чака одобрение от Брюксел. Друг проблем в закона са заложените по-ниски глоби за невнасяне на таксите.

"Санкциите в закона също не са пропорционални, ние очакваме "Лукойл" да внесе стотици милиони, но същевременно санкцията, която търпят, ако не ги внесат, е 10 000 лева", каза Богданов.

Ако Законът за енергетиката бъде гласуван наново в петък, компанията ще може да плаща такси съгласно текста, но не и със задна дата.

"Това ще обсъждаме тепърва с депутати и с вносителите в промените, да видим какви са механизмите, които те предлагат да бъдат използвани", поясни министърът.

Икономическият министър коментира и идеята за отпадане на разрешението за внос на руски петрол до октомври догодина.

"Въпросът с дерогацията не касае просто производство с руски или неруски петрол, ние днес можем да произвеждаме сто процента с неруски петрол, но как това ще повлияе на работата на рафинерията, ако нямаме откъде да доставим суровина, това е същественият въпрос.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на ръгби националите Ромен Балмис изнесе лекция в НБУ на тема "Пътят на треньора. Да бъдеш лидер по призвание"
Селекционерът на ръгби националите Ромен Балмис изнесе лекция в НБУ на тема "Пътят на треньора. Да бъдеш лидер по призвание"
Виктория Томова се класира за втория кръг на турнир в Испания
Виктория Томова се класира за втория кръг на турнир в Испания