НОВИНИ

Шествие "С Украйна в сърцето" се проведе в Пловдив, Варна, Бургас и София

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
22:46, 24.08.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Мирно шествие под надслов „С Украйна в сърцето“ се проведе тази вечер в Пловдив, Варна, Бургас и София. Събитието е посветено на Деня на украинската независимост.

Преди 33 години, през 1991-ва при разпадането на Съветския съюз, Украйна става независима република. От началото на войната у нас са се установили над 70 хиляди украинци, като само в Пловдив те наброяват между 12 и 15 хиляди души.

Десетки от тях се включиха в шествието, което премина по главната улица на Пловдив и завърши преди общината, където всички направиха верига на Съединението.

Украинската общност изказа и своята благодарност към българския народ за гостоприемството и спокойствието, което тук са намерили стотици семейства.

"Всичко е добре, аз обичам България и много благодаря на хората за подкрепата на украинците и Украйна. Трябва да вярваме, че войната ще свърши, тази година", надява се Мария Микеко.

"Искам да кажа на всички сънародници и на всички българи, които подкрепят Украйна, на всичките хора, които знаят какво е да се бориш за своята независимост. Заедно можем повече. Пловдив наистина усещаме огромна подкрепа и това дава големи сили и вдъхновение да подкрепяме Украйна и да се борим за подкрепа на всички хора, които се нуждаят", каза Наталия Елис – организатор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветна феерия от хвърчила за 12-ти пореден път във Варна
Цветна феерия от хвърчила за 12-ти пореден път във Варна