НОВИНИ

Шивашка фирма от Асеновград произвежда натовски военни униформи

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 05.07.2022
8298
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Български производители изработват военни униформи за армиите на европейските страни членки на НАТО. Сред тях е шивашка фабрика в Асеновград, в която от седем години шият униформени облекла. След началото на войната в Украйна поръчките към фирмата са увеличени драстично.

В Асеновград произвеждат униформени облекла за европейските армии още от създаването на фабриката. Основните изисквания към българската фирма са високото качество на изработка и спазването на поставения срок. Техни униформи вече носят военни от над 10 държави.

"Първата, с която стартирахме беше чешката армия, продължихме с немската, която има много и различни видове облекла, след това успяхме да се включим и в производството на френски униформени облекла", обясни собственикът Иван Добрев.

Поредната поръчка, която е трябвало да изпълнят в минимален срок, е изработка на униформени панталони за елитните части на немската армия, за провелата се през юни годишна среща на върха на Г-7 в Германия. Поръчките постоянно нарастват.

"От чисто човешка гледна точка не е добре, това което се случва в Украйна. В последните няколко месеца много наши партньори си преместиха производството от бившите съветски републики, както и много от натовските армии си увеличиха поръчките към нас. Специално немската армия иска да ни запази капацитет за следващите 3 години", казва Месут Реджеб - съсобственик на шивашката фабрика.

В момента шият и панталони за германската полиция. След спечелен търг, като подизпълнители на нидерландска фирма, изпълняват и директна поръчка на НАТО за производство на снежен камуфлаж.

"Уникалното е, че платът е категорично сто процента непромокаем, водоустойчив. Платът идва от Южна Корея, с контейнери", обясни Добрев.

Във фабриката работят 130 служители. Заради увеличеното производство предстои разкриване на нови работни места.

Репортер: Галена Паскова

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова преодоля квалификациите на турнир в Германия
Диа Евтимова преодоля квалификациите на турнир в Германия
Започва кандидатстването в училищата след 7. клас
Започва кандидатстването в училищата след 7. клас