НОВИНИ

Шофьори с лични автомобили могат да влизат и излизат от София само между 6.00 - 8.00 и 18.00-20.00 часа

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:13, 17.04.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Сигурност и правосъдие

Изходите и входовете на София са затворени от полунощ. По два часа сутрин и вечер се пропускат само автомобили, които отиват до болница или имат неотложни служебни причини да пътуват.

Строгите мерки бяха въведени, след като много хора решиха да тръгнат на път за Великден, въпреки призивите да не го правят. Ограниченията важат до второ нареждане на здравния министър.

Преминаването с личен автомобил през пропускателните пунктове е разрешено само във времевите прозорци от 6 до 8 часа и от 18 до 20 часа. Допускат се само хора, които отиват на работа и представят документ за това.

Старши комисар Антон Златанов: В декларациите, тези, които пътуват в посочения часови диапазон посочват, че отиват по работа. Караме ги да си напишат и телефон на работодателя. Преценяваме дали на момента да се обадим на работодателя, дали в последствие да проверим има ли трудов договор.

Новата заповед е въведена, след като вчера на изходите на София се образуваха километрични колони от автомобили. Над 5000 шофьори, които са опитали да излязат от града са върнати обратно, защото не са имали уважителни причини за пътуване.

Старши комисар Антон Златанов: Всеки обясняваше как отива да свърши неотложна работа, а в същото време щайги с домати, месо, колела на багажниците.

Всяка декларация от вчерашния ден ще бъде проверена. Всеки, който е декларирал неверни данни ще си понесе съответната отговорност.

Тази сутрин не се образуваха опашки, но все още имаше шофьори, които искаха да пътуват при роднини.

Екатерина Делчева: Върнаха ни. Имам майка на 75 години, която е абсолютно сама. Баща ми е починал. Ние ходим един път в месеца да й пазаруваме и да оправим.

Всички, които не пътуват по работа или до болница са връщани обратно в София. Новите правила предизвикаха много спорове между шофьори и полицаи.

Става дума за възрастен родител, лежащо болен, с ТЕЛК 93% и който няма кой да го гледа.

старши комисар Антон Златанов: Господинът няма право да премине. Той просто е афектиран, желае да отиде да види възрастния си родител, тъй като не го е виждал 2 месеца. Точно това, за което се говори, че не трябва да се прави.

Заповедта забранява излизането от София и на междуградските автобуси. През целия ден могат да минават само автомобилите със специален режим на движение, служебните и товарните коли, както и тези, които отиват до болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влаковете към и от София ще се движат с нарушен график до 20 април
Влаковете към и от София ще се движат с нарушен график до 20 април
София и Видин с най-голям ръст на заразени с коронавирус
София и Видин с най-голям ръст на заразени с коронавирус