НОВИНИ

Трима астронавти от МКС се върнаха на една променена планета

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:54, 17.04.2020 (обновена)
6696
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Първо завръщане от Космоса в условията на пандемия - тричленен руско-американски екип се прибра успешно от Международната космическа станция.

Космонавтът Олег Скрипочка и астронавтите Джесика Меир и Андрю Морган видяха планетата, много по-различна от тази, която напуснаха миналата година.

Първите двама бяха в околоземна орбита 205-дни, а Морган - 272.

Олег Скрипочка и Джесика Меир стартираха през септември, а колегата им Андрю Морган е на Станцията от юли. Още на орбита Джесика Меир предположи, че ще се чувства по-изолирана на Земята, отколкото в Космоса, където е заета с изпълнение на програмата. Миналата година астронавтката влезе в историята след като осъществи първата изцяло дамска разходка в открития Космос заедно с колежката си Кристина Кох.

Джесика Меир - НАСА: Една от характеристиките на космическия полет е отслабване на имунната система. Затова този път ще се подложим на по-стриктна карантина. Ще останем в НАСА поне една седмица след приземяването при силно ограничен достъп.

При кацането тримата бяха посрещнати от екипи с маски. Всички на Земята бяха преминали през стриктна карантина и тестове за патогена непосредствено преди контакта с екипажа. При нормални обстоятелства той щеше да бъде откаран до най-близкото летище за полет до дома, но сега всички летища в Казахстан са затворени.

Руският космонавт се завръща в родината си със самолет от Байконур, а двамата американци пътуват три часа с кола до град Къзълорда, където ги чака самолет на НАСА. Новият екипаж стартира на 9-ти април при строги мерки срещу пренасяне на заразата в Космоса. В края на март шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин се подложи на тест за коронавирус, за да може да присъства на старта след като се оказа че е контактувал със заразен артист на официално мероприятие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София и Видин с най-голям ръст на заразени с коронавирус
София и Видин с най-голям ръст на заразени с коронавирус
Движението на влаковете от и към Централната гара в София се нормализира
Движението на влаковете от и към Централната гара в София се нормализира