НОВИНИ

Щабът в Ловеч ще реши в петък дали да затегне мерките срещу COVID-19

щабът ловеч реши петък дали затегне мерките covid
bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 01.02.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Общинският оперативен щаб в Ловеч ще реши в петък дали да въведе допълнителни противоепидемични мерки, както за учениците, така и за останалите граждани.

Това беше решено на днешното заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, съобщават от общината.

Тревога буди фактът, че на седмична база заболеваемостта расте с по 200 пункта нагоре. За община Ловеч регистрираната 14-дневна заболеваемост е 2040 на 100 000 население, като само в Троян тя е по-висока.

"Вървим по кривата нагоре, но с по-бавни темпове от очакваното", констатира и.д. директорът на РЗИ-Ловеч д-р Росица Милчев. "Освен това грипът настъпва като за периода 24 - 30 януари ОРЗ са 272,8 на 10 000 население, а в предния период - 148,3 на 10 000".

През миналата седмица са направени 1143 ваксинации.

Междувременно проверките за спазването на противоепидемичните мерки продължават.

По сигнал в събота е прекратена сватба в село Петревене, която е била в нарушение на санитарните мерки.

Директорът на МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч Янко Кочев отчете, че има доста заболели от ковид сред персонала на лечебното заведение - общо 25 лекари и медицински сестри.

От 28 легла в инфекциозното отделение са заети 17 като в интензивното отделение е свободно само едно от наличните шест легла.

Началникът на Спешно отделение д-р Николай Дяков посочи, че ковид зоната работи добре и натискът към неговото отделение е по-слаб. Повечето заболели са младежи и деца.

Щабът в Ловеч за пореден път излезе с призив за спазване на мерките като дистанция, носене на маски и дезинфекция.

Кметът на града Корнелия Маринова призова и да се избягват груповите събирания, тъй като общината е твърде близо до границата, която предполага по-строг режим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха нощен клуб в Пловдив за неспазване на мерките
Глобиха нощен клуб в Пловдив за неспазване на мерките
Всички области у нас вече са в тъмночервената зона
Всички области у нас вече са в тъмночервената зона