НОВИНИ

Ще абдикира ли кралица Елизабет II след смъртта на принц Филип?

абдикира кралица елизабет смъртта принц филип
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:58, 10.04.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Британската кралица Елизабет II е малко вероятно да абдикира след смъртта на съпруга си, херцог Филип Единбургски. Това мнение беше изразено от британски експерти, анализиращи кралското семейство.

"Мога да уверя всички, че кралицата няма да абдикира. Има всички основания да вярваме, че тя е в добро здраве, така че при добро стечение на обстоятелствата ще продължи да бъде държавен глава възможно най-дълго", каза историкът на кралската фамилия Юго Викърс.

С тази теза се съгласи изследователят на управляващата династия Робърт Лейси, който съветваше създателите на популярната художествена поредица "Короната", посветен на Елизабет II. "Кралицата може да се оттегли за малко. Ще видим принц Чарлз (престолонаследникът) и принц Уилям (втори в линията на наследяването на трона) да участват по-често в различни събития. Но кралицата определено ще останете на трона", посочи той.

Принц Филип - 70 години пристан и опора на Елизабет II

Както отбелязват експертите "Елизабет II, като дълбоко религиозна личност и глава на Английската църква, възприема като ненарушима клетвата, която тя положи при коронясването си (да управлява до последния си дъх - б.а.)".

Елизабет II заема трона на Британската империя през 1952 г. на 25-годишна възраст след смъртта на баща си, крал Джордж VI. През септември 2015 г. тя надмина рекорда по продължителност на трона на кралица Виктория, управлявала от 1837 до 1901 г. А след смъртта на краля на Тайланд Бумибол Адулядедж на 13 октомври 2016 г., Елизабет II стана най-дълго управляващият монарх. На 21 април тя ще отпразнува 95-ия си рожден ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два мъртви кита изхвърли морето на брега на Бангладеш
Два мъртви кита изхвърли морето на брега на Бангладеш
Експертиза: Критикът на Путин Николай Глушков не се е самоубил, а е бил удушен
Експертиза: Критикът на Путин Николай Глушков не се е самоубил, а е бил удушен