НОВИНИ

Светът скърби за принц Филип

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:06, 10.04.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Светът скърби за смъртта на принц Филип. Днес с редица изяви, ще бъде почетена паметта на съпруга на кралица Елизабет II, който почина вчера на 99 години.

Уиндзор се събужда в скръб и с наполовина свалени знамена - в памет на принц Филип. Днес паметта му ще бъде почетена и с топовни салюти в цяла Великобритания и Гибралтар. Ще се включат и британските военни кораби.

Съпругът на Елизабет II и херцог на Единбург почина в съня си само няколко месеца преди да навърши 100 години.

Опора и незаменима подкрепа - това са най-честите определения за Филип. Смята се, че той има принос за модернизирането на монархията и е бил до Елизабет в не един и два много тежки момента.

Как британската преса се сбогува с принц Филип

Световни лидери продължават да изказват съболезнованията си.

"Знамената ще бъдат спуснати наполовина Нова Зеландия в знак на почит към кончината на принца. За всички, които искат да изразят съболезнованията си, има онлайн книга, организирана от кралската фамилия. От името на хората в Нова Зеландия изказва искрените си съболезнования на кралското семейство", заяви Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия.

Освен в Нова Зеландия, знамената са наполовина спуснати и в Австралия. Там вече прозвучаха 41 топовни салюта в памет на принц Филип.

Днес се очакват подробности за погребението на херцога. Известно е, че тялото му няма да бъде излагано за публично поклонение и всички ритуали ще се извършват в тесен семеен кръг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работят хижите в условията на пандемия
Как работят хижите в условията на пандемия
Цветан Соколов и Динамо (Москва) детронираха Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск)
Цветан Соколов и Динамо (Москва) детронираха Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск)