НОВИНИ

Как британската преса се сбогува с принц Филип

британската преса сбогува принц филип
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:56, 10.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Цялата британска преса отдава почит на принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, който почина на 99-годишна възраст.

„Таймс“ и „Гардиън“ нарекоха принца „непоклатимата подкрепа“ на кралицата, докато „Дейли Стар” го нарича „нейната скала“ и „човекът, накарал Лилибет (любимото за него име на кралицата) да се смее“.

Шотландският „Прес енд джърнъл” също казва „Сбогом на „кралската скала“ със снимка на младата кралска двойка с децата им, а шотландското издание на „Таймс” припомня стар цитат от кралицата за нейната сила и опора.

Таблоидите „Дейли Мейл” и „Дейли Митът”, които обикновено се намират в диаметрално противоположни краища на политическия спектър, демонстрират рядко сближаване на първите си страници, като и двата показват снимки на кралицата и Филип на цели страници със заглавия „Сбогом, любими мой”.

Красимира Хендри: Бракът на Елизабет II и Филип е истинска любовна история

„Мирър” съобщава, че смъртта на херцога на Единбург е „обединила (кралското семейство) в скръбта“, а принц Хари оставил настрана неотдавнашното напрежение „докато се бори да се върне у дома“ за погребението.

„Всички плачем с вас, госпожо“, гласи заглавието на „Сън“, съчетано със снимка на двойката в деня на сватбата им, както и по-скорошни снимки на двамата. „Какъв необикновен живот. Каква епична и образцова служба той даде на своята кралица и държава. Какъв характер. Какъв шегаджия“, започва водещата статия.

Кой беше принц Филип

„Животът в служба“ на херцога беше отбелязан от „Ивнинг Стандарт”, а „Дейли Телеграф” пусна на цяла страница снимка на Филип във военна униформа, заедно със статии, хвалещи принца като „най-лоялния служител на Великобритания“ и „ръководен от любов и дълг“.

„Гардиън” заявява, че пандемията от коронавирус означава, че бившите планове за погребение - с кодовото име „Forth Bridge” - „трябва да бъдат приспособени набързо”. „С ограниченията, които все още съществуват на фона на COVID-19, публичните елементи на последното сбогуване няма да могат да се проведат в първоначалния си вид”, отбелязва вестникът.

Принц Филип - стълб на британската монархия и неизменна личност в историята на Острова

„Файненшъл Таймс” беше една от малкото водещи медии, които не посветиха цялата си първа страница на принц Филип.

Докато повечето медии избягваха противоречия, крайно левият „Морнинг Стар”, добре известен с противопоставянето си на монархията, излезе с редакционен материал под заглавие „Филип олицетворява безсмислената самонадеяност на ерзац патриотизма“.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотна Вики Томова на първи полуфинал в турнир от сериите WТА 250
Страхотна Вики Томова на първи полуфинал в турнир от сериите WТА 250
Мъск показа нов клип с маймуна, която играе компютърна игра (ВИДЕО)
Мъск показа нов клип с маймуна, която играе компютърна игра (ВИДЕО)