НОВИНИ

Кой беше принц Филип

Херцогът на Единбург отдаде 70 години от живота си в любов, дълг и служба към кралицата на Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:26, 09.04.2021
9872
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Херцогът на Единбург принц Филип е роден на 10 юни 1921 г. на остров Корфу. Филип е германски и датски принц, но се превръща в прочута кралска особа след сватбата си с Елизабет Втора през 1947 г.

Двамата са женени повече от 70 години. Това е най-дългият брак на монарси в съвременната история. Принц Филип е най-дълго служилият принц-консорт. Кралица Елизабет Втора го нарича свой пристан и най-голяма опора.

Последната му публична поява беше на военна церемония в Бъкингамския дворец през юли 2020 г.

Винаги леко намусен, но всъщност известен с пиперливото си чувство за хумор, което често преминаваше границата на протокола - принц Филип безспорно е сред членовете на британското кралско семейство, спечелили трайно симпатиите на обществото.

Той е до своята съпруга в много тежки моменти - лични и за монархията. Кралски коментатори казват: "носеше панталоните в семейството, за да може тя да носи короната."

С Елизабет Втора имат 4 деца - принцовете Чарлз, Едуард и Андрю и принцеса Анна. Принц Филип активно участва в отглеждането и възпитанието им тогава, когато младата кралица прави първите си стъпки като монарх.

СНИМКИ: БГНЕС

Живот в любов, дълг и служба: Великобритания потъна в скръб за принц Филип (Снимки)

Другата му голяма любов е Военноморският флот - той е капитан, но когато Елизабет Втора се възкачва на трона, се налага да се откаже от плаването. Участвал е и във Втората световна война, където получава чин лейтенант.

22219 - това е броят на самостоятелните публични прояви на херцога на Единбург. Произнесъл е близо 5500 речи, участва в над 780 организации.

През 2018 г. се оттегли от активния обществен живот, но остана неотлъчно част от кралската фамилия и когато здравето му го позволяваше, участваше в църковни служби или други прояви на семейството.

Новината за смъртта му беше съобщена от Бъкингамския дворец:

"С дълбоко прискърбие Нейно Величество Кралицата съобщава за смъртта на своя обичан съпруг, Негово Кралско Височество принц Филип, Херцог на Единбург.

Негово Кралско Височество почина в съня си тази сутрин в двореца Уиндзор.

Кралското семейство се присъединява към хората по света в тяхната скръб за тази загуба."

В памет на принц Филип знамената на Бъкингамския дворец и на "Даунинг стрийт" 10 бяха спуснати наполовина.

Британският премиер Борис Джонсън изказа съболезнованията си на кралското семейство. В кратко изявление той коментира, че херцогът на Единбург е бил неизменна част от Короната и ще бъде запомнен с десетките си благотворителни каузи. По думите на Джонсън принц Филип е бил запален еколог и се е борил за опазването на природата много преди това да стане модерно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия обсъжда задължителна ваксинация за здравните работници
Сърбия обсъжда задължителна ваксинация за здравните работници
ЕМА разследва редки случаи на кървене след употреба на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън"
ЕМА разследва редки случаи на кървене след употреба на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън"