НОВИНИ

ВМРО иска касиране на изборния резултат в Турция

Николай Минков
от Николай Минков
10:17, 09.04.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

ВМРО настоява Конституционният съд да касира изборите в Турция заради множество нарушения на изборния процес, заяви заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки. Въпреки това от партията обявиха, че признават вота. От ДПС заявиха, че не са запознати с мотивите и твърденията на ВМРО.

От ВМРО показаха видеа и снимки с нарушения по време на вота, като предварително маркиран, релефен номер на партия в образеца на бюлетината пред секциите.

"Нарушението на правилото за разговори на присъстващите на език, различен от български. Незаконосъобразно попълване на декларации по образец. Нарушаване правилата за агитация в изборния ден и то от страна на членовете на СИК. Много от избирателите си бяха извадил и предварително на ръцете написали №9 или каквото да е било", коментира Ангел Джамбазки.

От партията изчислиха, че от вота в Турция ДПС са получили 20 000 гласа или 2 мандата. ВМРО ще внесе искане за касиране му.

Отговорът на ДПС не закъсня.

"Всеки може да иска касиране. Аз мисля, че в Изборния кодекс е описан някакъв ред. Не съм видял мотиви, нито съм гледал някакви техни твърдения. Тепърва ще ги видим", заяви Мустафа Карадайъ.

Той напомни, че през 2010 година заради отнето депутатско място от ДПС партията заведе дело срещу държавата в Европейския съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солкскяер: Това не беше перфектната вечер
Солкскяер: Това не беше перфектната вечер
Полицията в Пловдив стартира кампания срещу дрогата при учениците
Полицията в Пловдив стартира кампания срещу дрогата при учениците