НОВИНИ

Безработица и ниски доходи в област Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 09.04.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Според данни на Агенцията по заетостта Благоевград се нарежда на трето място по безработица в страната след София и Пловдив. Освен челното си място по брой безработни Благоевградска област остава с най-ниското работно възнаграждение. За година средната брутна работна заплата за областта е 992 лева, каквато е и в област Видин.

Цветомир Шопов има средноспециално образование в строителен техникум, от дълги години работи като шофьор. 48-годишният мъж има две деца - близнаци. За да може да плаща образованието им, е принуден да замине за чужбина.

"Дъщеря ми учи в частен колеж, 3000 лева ѝ е семестърът, как да се образова това дете", заяви Цветомир Шопов.

Преди за замине да работи в чужбина и двамата със съпругата му са работили, но средствата за издръжка на семейството не стигали.

"Работихме на по две работи по 13 часа, от които по договор съм на 8, но аз работя 13 часа, които не ми се плащат, нощният труд не ми се плащаше, това е положението", разказа Цветомир Шопов.

Мъжът се е върнал у нас от чужбина и сега разчита да намери работа чрез програмите по заетост на Бюрото по труда.

"Носталгия, родители, семейство, всичко е тук, затова се прибрах. Смятам, че няма лесно да си намеря работа, защото имам изисквания все пак, не мога да работя за без пари, преди две седмици съм се прибрал от Германия. Ако не станат тук нещата, най-вероятно пак", споделя Цветомир Шопов.

През февруари броят на регистрираните безработни в Благоевградска област се е увеличил с малко над 1 процент спрямо същия период миналата година.

"От началото на годината броят на регистрираните безработни в петте бюра по труда на територията на област Благоевград намаляват с 389. А спрямо аналогичния период на миналата година имаме увеличение от 1,5% или с 2194 лица... С най-голямо равнище на безработица са отново общините Белица и Якуруда", каза Станислава Поповска - директор на регионалната служба по заетостта Благоевград.

Най-голям процент от хората, които са изгубили работата си, са били заети в сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

"В същото време и именно тези работодатели в зависимост от поръчките и обема на работа, които имат, също обявяват свободни работни места. Също така доста работни места на територията на област Благоевград са обявени отново в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, така също и в сферата на услугите", обясни Станислава Поповска.

Най-трудно работа намират хората над 50 години, тъй като на пазара на труда се търсят предимно млади кадри.

"Много е по-трудно... Защото ми го казаха на едно место, в магазин за обувки беше и вика при вас е по-трудно, защото не може да помните и така", сподели Снежана Димчева.

"Разбира се, лицата над 50-годишна възраст срешат затруднения, затова че повечето от работодателите предпочитат и по-млади хора, но в същото време пък има и доста голям брой работодатели, които наемат и лица над 50-годишна възраст, защото, аз посочих причината, по-големия професионален опит, който притежават, умения и компетентности", уточни Станислава Поповска.

И тази година работодатели могат да кандидатстват по програма за насърчаване на заетостта за безработни лица от различни целеви групи.

Текст: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Дончева: Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" не се разпада
Татяна Дончева: Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" не се разпада
Как клиент си "купи" лекарства в аптека в София, без да плати
Как клиент си "купи" лекарства в аптека в София, без да плати